marți, 25 februarie 2020

Minerale și Asociații de minerale din România




Casa Avramide 


Tulcea 


5 martie - 2 iunie 2020




    Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea invită publicul tulcean la o inedită expoziție itinerantă, Minerale și Asociații de minerale din România, ce va fi deschisă joi, 5 martie 2020, ora 15:00, la parterul Casei Avramide.
    Expoziția aduce în atenția publicului vizitator zestrea mineralogică a României, una dintre cele mai diverse și spectaculoase din lume. Consecință directă a factorilor geologici și tectonici, potențialul mineralogic național de excepție se găsește grupat în trei zone: subprovincia Banatitică, subprovincia Magmatitelor Neogene din Munții Metaliferi și subprovincia Magmatitelor Neogene din lanțul vulcanic Oaș-Gutâi-Tibleș.
    Totodată, în expoziție sunt prezentate 27 din cele 38 de minerale descoperite și descrise pentru prima dată pe plan mondial, recunoscute de International Mineralogic Association, forul competent în administrarea bazei de date mineralogice internaționale.
    Un loc aparte îl ocupă așa numitele ”flori de mină”, minerale de forme, mărimi și asocieri surprinzătoare, nemaiîntâlnite în lume, precum: baritina roșie de Baia Sprie, calcitul bicolor de Herja, Structurile de tip ”Gavra” de Cavnic, rodocrozitul roz de Cavnic etc.
    Expoziția este organizată de Muzeul Județean de Mineralogie Victor Gorduza din Baia Mare, în parteneriat cu: Academia Română – Secția de Științe Geonomice, Institutul Național al României – Muzeul Național de Geologie, Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea Alex. I. Cuza din Iași – Facultatea de Geografie și Geologie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Facultatea de Biologie și Geologie. Proiectul expozițional a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
    Expoziția va fi deschisă pentru vizitare în perioada 5 martie - 2 iunie 2020, de marți până duminică, între orele 9:00-17:00, la Casa Avramide, str. Progresului nr. 32.
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu