miercuri, 4 septembrie 2019

Simpozion - Veraikon




Muzeul de Artă Comparată 


Sângeorz-Băi 


5 - 20 septembrie 2019




    Icoana este transfigurare a materiei, este materie străbătută de har în această accepțiune a Schimbării la Față a Mântuitorului, unde trupul Său face cunoscut lumii strălucirea slavei dumnezeiești. Icoana nu reprezintă umanitatea sau dumnezeirea Mântuitorului, ci împreuna lor existență și lucrare. Și aceasta punând accentul pe unirea desăvârșită a celor două naturi în persoana Mântuitorului. Evanghelia este icoana verbală a Mântuitorului, după cum icoana este cuvântul Lui în imagine. "Dumnezeu S-a făcut om pentru ca omul să se îndumnezeiască” prin har, iată temeiul pe care sfântul Ioan Damaschin îl oferă lumii: "dacă Invizibilul s-a făcut vizibil în carne, poți executa imaginea Celui care a fost văzut”. 
    Icoana propune o contemplare transfigurată de har. Ea cere ochiul curat de care vorbește Mântuitorul. Ochi pe care lumina harului îl sfințește și îl înnobilează din interior, făcându-se omului mântuire.
   Simpozionul are loc in perioada 5 - 20 septembrie 2019, la Muzeul de Arta Comparata Sangeorz-Bai cu participarea artistilor:

Gabriela Drinceanu, Sabin Drinceanu, Dorin Macovei,
 Ion Mihalache, Radu Prisacaru, Adrian Vertic. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu