luni, 23 septembrie 2019

Podgorii, vinuri, localuri în Bucureștii "cântecelor de lume”




Conferințele de joi 


Nicolae Constantinescu 


Muzeul Municipiului București 


26 septembrie 2019



    Muzeul Municipiului București anunță publicul că prima întâlnire din seria Conferințelor de joi, care se reiau în această toamnă, va fi pe data de 26 septembrie, ora 18:30, la Palatul Suțu.
    Invitat: Prof. Univ. (emeritus) Nicolae Constantinescu - Şcoala Doctorală Litere, Universitatea din Bucureşti, Doctor în filologie.
Coordonator conferințe: Cătălin D. Constantin
   Tema Podgorii, vinuri, localuri în Bucureștii "cântecelor de lume” repune în discuție, întâi, statutul acestei "specii", "categorii" a folclorului urban, performată, cântată, zisă de lăutarii din Bucureștii începutului de secol XIX și pusă pe hârtie, scrisă, tipărită și răspândită de Anton Pann prin broșurile Poezii deosebite sau  Cântece de lume (1831) și Spitalul amorului sau Cântărețul dorului (1850), în numeroase ediții.
   Din cântările amoroase ale tinerilor vremii nu puteau să lipsească vinul, ocaziile și locurile de întâlnire, atmosfera zilelor și nopților hărăzite petrecerii. Apreciate, gustate de tinerii din vremea aceea, blamate de esteții și moraliștii de atunci și de acum, "cântecele de lume", cântecele de petrecere, muzica lăutăreasca sunt adevărate documente, pline de viață și de culoare, ale acelor timpuri.
    Nicolae Constantinescu este specializat în folclor, etnologie, antropologie culturală. Șeful Catedrei de Etnologie și Folclor, Facultatea de Litere (1996-2008). Lector de limba română (visiting) la Portland State University, U.S.A. (1976-1978) și la Universitatea din Turku (Turun Yliopisto), Finlanda, 1978-1979; 1992-1995. Autor al unor studii de specialitate, cursuri universitare, sinteze (Rima în poezia populară românească, 1973; Lectura textului folcloric, 1986; Relațiile de rudenie în societatea tradițională. Reflexe în folclorul românesc, 1987 - premiul Sim. Fl. Marian al Academiei Române; Basme populare românești (2008) (în colaborare), Premiul Perpessicius (ediții critice) decernat de Muzeul Național al Literaturii Române (2010); Cultura antropologică. Editura Etnologică, Bucureşti, 2016. A publicat recent volumele Constantin Brăiloiu culegător și editor de folclor , I-II, 2018, III, 2019 (în colaborare). Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Bilet de intrare: 10 lei
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu