miercuri, 10 iulie 2019

...încă un popas printre Lucruri mărunte




Arta plastică contemporană românească 


Smaranda Milu Nemethi 


Muzeul de Artă Satu Mare 


12 iulie 2019




    Născută la Carei în 16 iulie 1981, Smaranda a fost eleva Liceului de Artă Aurel Popp din Satu Mare, unde s-a situat în fruntea listei celor admişi, iar mai apoi studentă la Academia de Arte şi Design din Cluj Napoca, secţia de pictură.
    Talentul ei a fost evident încă din gimnaziu, când a fost descoperită de profesoara Ordódi Ema, iar mai târziu, la şcoala superioară i-au fost apreciate şi calităţile de grafician, care, i-au facilitat accesul profesional în domeniul publicităţii, respectiv funcţia de Art director la Leo Burnett, Bucharest, Sister Bucureşti, Gav Bucureşti şi Creative director la HYBRID - Creative Studio. Dar marea ei pasiune a rămas pictura de şevalet.
     Pregătirea ei profesională s-a completat cu experienţa dobândită la Accademia de Belle Arti e Restauro Abadir din Palermo, unde şi-a însuşit şi ştiinţa restaurării. De asemenea a urmat un master în publicitate la UBB Cluj Napoca.
    Activitatea ei artistică s-a configrat ca dihotomie a două perioade: Înainte şi După, bulversată de un dignostic "nemilos”. Înainte, o pictură a speranţei, a emoţiilor, realizată pe mari dimensiuni, frecvent compuneri de mai multe module, caracterizată de forţa culorii, iar După, stilul se schimbă, culoare devine pastelată, evanescentă, pentru a reda o întoarcere a artistei la minunatele zile ale copilăriei.
    A fost prezentă în expoziţii personale şi de grup în România la Bucureşti, Cluj Napoca, Braşov, Satu Mare, Carei, iar în străinătate în Franţa, Italia şi Ungaria. A făcut ilustraţie de carte la Editura Dacia, Editura Eikon şi la revista Poesis. Cicluri de lucrări: Preludiu, Mizeria umană, Norii, Sirene, Comunicare, Lucruri mărunte.
    Activitatea creativă a artistei plastice se desfăşura în atelierul propriu din curtea casei părinteşti şi la Bucureşti, unde se stabileşte şi unde leagă o trainică prietenie cu pictorul sătmărean la origini, Vasile Pop Negreşteanu.
    Timpul pentru Smaranda n-a mai avut răbdare, răpindu-ni-o la 13 martie 2019, la Bucureşti, în braţele mamei sale, Stela Némethi, care a hotărât, într-un gest de supremă nobleţe, să doneze muzeului sătmărean creaţiile fiicei sale, pentru eternizare.
    Invităm pe toţi iubitorii de artă, care au cunoscut-o sa nu, la o întâlnire spirituală cu Smaranda, pe simezele Muzeului de Artă din Satu Mare vineri, 12 iulie 2019, Piaţa Libertăţii nr. 21.
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu