vineri, 7 iunie 2019

Cartea Reghinei




Lansare de carte 


Ioana Nicolaie 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


11 iunie 2019




    Vă așteptăm marți, 11 iunie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea celui mai recent roman al Ioanei Nicolaie, Cartea Reghinei, una dintre cele mai bine vândute cărți Humanitas la Bookfest 2019. La eveniment vor vorbi, alături de Ioana Nicolaie, jurnalista și scriitoarea Adela Greceanu, criticul literar Cosmin Ciotloș și Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas.  Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.
    Reghina este un Iov feminin, dintr-un spațiu nord-transilvan, în care miraculosul se insinuează în ordinea comună, iar istoria recentă sugrumă destinele oamenilor. Este mamă a doisprezece copii, împreună cu care alcătuiește "un trup de o mie de kilograme“, plămădit din puține bucurii și insuportabilă suferință. Până la urmă, Reghina este mama universală.
Miza cărții Ioanei Nicolaie este să scoată la lumină, prin incursul faulknerian în interiorul unei minți care amestecă timpurile și emoțiile, o viață, un destin, o urmă pe care umanitatea personajelor ei o lasă (sau nu) în lume. Cartea nu se citește cu sufletul ușor, ci cu sufletul la gură. Narațiunea e densă, stratificată în episoade ce construiesc o viziune etnografică a marilor evenimente din viață (în definitiv, suntem în spațiul lui Rebreanu): o șezătoare, un pețit, o nuntă, prima noapte de dragoste, uluirea, durerea, rușinea, frica, prima bătaie primită de la soț, primul copil, următorii până la doisprezece. Viața unei femei, așa cum a fost ea.
    Cititorul va întâlni cu emoție, de-a lungul romanului, diverse feluri de a-nțelege realitatea: orășelul Văralia, unde se petrec întâmplările din carte, are ceva din familiarul satului Prislop, din magia ținutului Macondo și din dramatismul vieții oamenilor în comitatul Yoknapatawpha, rămânând totuși un spațiu unic, nemaiîntâlnit, descris de autoare cu o iubire nesfârșită.
    Ioana Nicolaie a publicat volume de versuri (Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cenotaf, Autoimun – desemnat de USR Cartea Anului în 2013), antologia Lomografii, trei romane (Cerul din burtă, O pasăre pe sârmă, Pelinul negru – a obținut Premiul pentru proză al revistei Ateneu și a fost desemnat Cartea Anului în 2018 de către Cititorul știe mai bine, concurs inițiat de Librăriile Cărturești) și literatură pentru copii (Aventurile lui Arik, Arik și mercenarii, Ferbonia, Vertijia și Călătoria lui Medilo). A fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumele ei au fost traduse în bulgară, sârbă, suedeză și germană. A fost inclusă în douăzeci de volume colective românești și în numeroase reviste și antologii străine. Invitată pentru lecturi și conferințe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.
Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook:
https://eventbook.ro/other/bilete-ioana-nicolaie-cartea-reghinei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu