marți, 30 aprilie 2019

Pe simezele Capitalei - Mărturisitori din temnițele comuniste




Arta plastică contemporană românească 


Aida Șușter-Boțan 


Muzeul Rugul Aprins, Mânăstirea Antim, București 


14 mai 2019




     Părinții Iustin Pârvu, Dumitru Stăniloaie, Sofian Boghiu, Adrian Făgețeanu, Paisie Olaru, Arsenie Papacioc și gânditorii Vasile Voiculescu, Radu Gyr, Petre Țuțea, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide sunt doar unele dintre chipurile exprimate grafic de Aida Șușter-Boțan, într-un omagiu tulburător, prin expresia lui artistică, adus jertfei lor inegalabile.
     ÎMPREUNĂ are onoarea de a vă invita la vernisajul unei expoziții de excepție marți, 
14 mai 2019, ora 19:00, la Muzeul Rugul Aprins al Mănăstirii Antim din București.
     Despre chipurile realizate de graficiana Aida Șușter-Boțan s-a spus că "sunt portretele unor personalități despre care am citit, despre care am vorbit și se vorbește, dar din păcate mult prea puțin față de ceea ce au făcut pentru credina ortodoxă și pentru neamul românesc. Este o întâmplare, poate mai mult la noi decât în alte părți, ca istoria să răscolească destine, ca întâmplările să deturneze sensul vieții unor oameni de la ceea ce erau pregătiți să facă și să îi trimită în cu totul altă parte. O parte dintre pesonalitățile care apar în această expoziție sunt victimele schimbărilor rapide de regim. Pentru ele nu a existat milă și nu a existat îndurare, indiferent că au fost sau nu au fost pe de-a-ntregul adepții unor mișcări, indiferent dacă au beneficiat sau nu de postura în care s-au aflat. Închiși în închisorile mai atroce decât ni se spune nouă, mai dure decât au lăsat să scrie istoricii care au făcut istoria recentă României, cei care au fost acolo au fost amenințați cu moartea, cu distrugerea lentă, cu închisori care au durat 2 sau 4 ani, cu reîncarcerări care au durat alți ani, cu scoaterea din câmpul muncii, din activitățile pe care știau să le facă, cu distrugerea lentă a personalității lor" (Gheorghe Median, istoric)
    Un fragment al suferinței lor, ca un ciob de noapte întunecată, ca un coșmar pe care nu trebuie să îl uităm pentru a nu trăi cuvântul lui Nicolae Iorga - "Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se.”
Prin grafica ei curată ca lacrimile lor, Aida Șușter-Boțan ne ajută să nu uităm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu