vineri, 4 ianuarie 2019

Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie




Muzeul Județean Ștefan cel Mare 


Vaslui 


10 ianuarie 2019





     Cu ocazia împlinirii a 544 de ani de la strălucita victorie a lui Ștefan cel Mare contra turcilor, în cadrul celebrei Bătălii de la Vaslui-Podul Înalt (10 ianuarie 1475), Muzeul Județean Ştefan cel Mare Vaslui – în colaborare cu Consiliul Județean Vaslui, Garnizoana Vaslui și Brigada 15 Mecanizată Podul Înalt Iași – organizează, ca de fiecare dată, o amplă manifestare cultural-științifică, intitulată Lupta de la Vaslui - Podul Înalt (10 ianuarie 1475). Aceasta se va desfășura în data de 10 ianuarie 2019, începând cu ora 10:00, la Ansamblul monumental Podul Înalt din satul Băcăoani (comuna Munteni de Jos, județul Vaslui). Ea va continua, de la ora 11:00 , la Sala Arta a Muzeul Județean Ştefan cel Mare Vaslui, cu vernisajul Expoziției Ștefan cel  Mare. Din istorie în veșnicie, iar de la ora 12:00 va avea loc redeschiderea Expoziției permanente a Muzeului Județean Ştefan cel Mare Vaslui.

Manifestarea se va desfășura după următorul program:

• ora 10:00 – Slujba de Tedeum, Ceremonial militar și Depunere de coroane la Ansamblul monumental Podul Înalt din satul Băcăoani – cu participarea preoților din Protopopiatul Vaslui, a militarilor din Brigada 15 Mecanizată Podul Înalt Iași și a oficiliatăților. Se va oficia o slujbă de slăvire a eroilor moldoveni căzuți în această luptă. Vor fi susținute alocuțiuni care vor evoca personalitatea lui Ștefan Vodă, apoi se va continua cu o paradă militară, după care se vor depune coroane de flori la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din cadrul Ansamblului monumental  Podul Înalt  de la Băcăoani.
• ora 11:00 – Vernisajul Expoziției Ștefan cel  Mare. Din istorie în veșnicie - organizată de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Bucovinei din Suceava, în colaborare cu alte muzee din țară. Acest eveniment expozițional este cel mai important dedicat domniei lui Ştefan cel Mare de după anul 2004. El dorește să readucă în atenţia publicului pe marele voievod al Moldovei, ostaş neînfricat, bun diplomat şi mare ctitor. Deşi astăzi mai sunt puţine obiecte care să fie legate direct de persoana lui Ştefan cel Mare şi a familiei sale, expoziţia încearcă să recompună atmosfera epocii ștefaniene și a moștenirii sale culturale, prin etalarea unor obiecte din veacurile XV-XVII: arme și unelte meșteșugărești, piese de cavalerie și harnașament, obiecte de podoabă și de cult, piese de artă creștină, monede, vase și cahle pentru sobă.
• ora 12:00 – Redeschiderea Expoziției permanente a Muzeului Județean Ştefan cel Mare Vaslui, ca urmare a finalizării procesului de modernizare a spațiilor de expunere și a dotărilor lor cu mijloacele muzeotehnice necesare.

    În acest sens, vă invităm să ne fiți alături la aceste importante activități legate de strălucita victorie contra turcilor a lui Ștefan cel Mare al Țării Moldovei, în cadrul celebrei Bătălii de la Podul Înalt-Vaslui (10 ianuarie 1475), dar și de cea legată de redeschiderea Expoziției permanente a Muzeului Județean Ştefan cel Mare Vaslui.
   Organizatorii acestor evenimente sunt: prof. dr. Ramona Maria Mocanu - manager al Muzeului Județean Ștefan cel Mare Vaslui și dr. Laurențiu Chiriac, muzeograf la aceeași instituție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu