vineri, 12 octombrie 2018

Vila Dr. Nicolae Minovici: Restitutio II




Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici 


București 


23 octombrie 2018





   Vila doctorului Minovici a trecut printr-un amplu și laborios proces de restaurare, consolidare și reabilitare, care a durat doi ani, urmat de reamenajarea peisagistică a parcului vilei, iar acum Colecția de artă populară a Dr. Nicolae Minovici revine «acasă».
    Muzeul Municipiului București vă invită să participați la vernisajul expoziției Vila Dr. Nicolae Minovici: Restitutio II care va avea loc marți, 23 octombrie, ora 19:00 la Muzeul Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1)
    Dacă, în cursul anului 2017, a fost deschisă o parte din expoziția permanentă a muzeului care a cuprins capela, dormitorul, sufrageria, holul de acces de la etaj și odaia pentru musafiri de la parter, în anul 2018, începând cu data vernisajului, vizitatorii vor avea bucuria de a vedea restaurată întreaga Vilă cu Clopoței. Salonul și camera miresei de la etaj, precum și odaia săsească și românească de la parter au fost refăcute conform fotografiilor pe care Nicolae Minovici le-a comandat în 1935. Cele mai multe obiecte de patrimoniu au fost restaurate pentru a fi expuse publicului exact în același proiect expozițional gândit de donatorul lor în urmă cu mai bine de o sută de ani.
    Fiind un an centenar, Muzeul Municipiului București a pregătit pentru români o serie de acțiuni menite să redea memoriei generale informații esențiale despre rolul jucat de familia Minovici în istoria țării noastre.
    Evenimentul va include lansarea volumului Minovici – O Sută de Ani de Pionierat (1850-1950), volum colectiv, Editor - Adrian Majuru, Colaborator - Dr. Octavian Buda, Editura Muzeului Municipiului București 2017, precum și deschiderea expoziției tematice Cercetarea antropologică cu instrumentele artei, realizată în parteneriat cu Institutul de Antropologie Francisc Rainer (Sala de conferințe a Muzeului Dr. Nicolae Minovici).
    «Vila neodihnei» a doctorului Nicolae Minovici își redeschide colecțiile, iar prietenii îi sunt din nou aproape: Institutul Național de Medicină Legală Dr. Mina Minovici, Institutul de Antropologie Francisc Iosif Rainer - Academia Română. 
    Frații Mina și Nicolae Minovici au fost ctitori și directori ai Institutului Național de Medicină Legală, cel dintâi institut de profil proiectat (1892) la standardele cunoscute astăzi în întreaga lume. La peste o sută de ani distanță de la prima ei inaugurare, în anul 1906, vila Dr. Nicolae Minovici se înfățișează în adevărata ei spendoare. Finalizarea șantierului de consolidare, reabilitare și restaurare reprezintă unul dintre proiectele de succes finalizate de Primăria Municipiului București în ultimii ani, proiecte legate de recalibrarea culturală și turistică a orașului București.
Intrarea la vernisaj este liberă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu