luni, 17 decembrie 2018

Pe simezele Capitalei - Tectonica umbrei




Arta plastică contemporană românească 


Ștefan Ungureanu


Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București


20 decembrie 2018 - 17 februarie 2019




    Tectonica umbrei este expoziția capsulă pe care Ștefan Ungureanu o deschide în noul spațiu destinat expozițiilor temporare din Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Proiectul include și o serie de evenimente conexe (o lansare de catalog, un artist talk ce uremază să fie anunțate).
    Ștefan Ungureanu este un artist vizual al cărui interes pentru cartografiere, știință sau vizualizare de informații au generat lucrări care pun în dialog patrimoniul muzeului Hărților și Cărții Vechi cu arta contemporană. Invitat să expună în noul spațiu de tip white cube al muzeului, Ungureanu își propune să facă legătură dintre publicul intersat de cartografiere sau hărți și adepții artei contemporane.
    Intervenția unui artist într-un spațiu muzeal este o experiență diferită de expoziția într-o galerie de artă. Această practică extrem de răspândită la nivel internațional a pornit din dorința de a revitaliza patrimoniul unui muzeu și de a încuraja repoziționările creative ale unor exponate rigidizate de un discurs muzeografic sub influența practicilor creativea ale artistului.
    Ștefan Ungureanu (n. 1984) este preocupat de transpunerea vizuală a științei în imagini. Lucrările sale organizeză și normează spațiul, narațiunea și timpul în structuri vizual-narative complexe. Ungureanu folosește în cercetarea sa artistică concepte proprii inspirate de Bruno Latour, Jordan Peterson sau Robert Sapolsky. Din 2016 urmează un doctorat la UNARTE, sub coordonarea lui Dragoș Gheorghiu. O parte din rezultatele cercetării este prezentată în această expoziție și în șirul de de evenimente care sprijină acest demers.
http://stefanungureanu.com
    Ioana Marinescu (n.1988) este curator și istoric de artă la H’art Gallery in Bucharest. Din 2015 lucrează la un doctorat cu tema biografia cuplurilor de artiști, un subiect predilect în proiectele sale. A lucrat cu numeroși artiști printre care Nicolae Comănescu, Ion Bârlădeanu sau Gili Mocanu. Colaborarea cu Ștefan Ungureanu a presupus editarea primului său catalog, dar și curatorierea unor expoziții personale și de grup.
http://unarte.academia.edu/IoanaMarinescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu