miercuri, 21 noiembrie 2018

Sibiu – oraș al unirii




Expoziție foto-documentară


Sibiu 


19 noiembrie - 15 decembrie 2018





Locul de desfășurare: în apropierea Hotelului Continental Forum
Parteneri: Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi, 
Arhivele Naționale Sibiu, Biblioteca Județeană ASTRA
Eveniment cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Local Sibiu
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță

    Expoziția prezintă fascinanta poveste a Sibiului, martorul și actorul principal al unor evenimente importante înscrise cu litere de aur în istoria țării. Chiar dacă în decursul timpului străini de alt neam au condus Transilvania, la mijlocul secolului XIX, în Sibiu începe o adevărată luptă de emancipare a românilor: tipărire de cărți, înființare de instituții (Mitropolia, Banca Albina, Asociațiunea ASTRA), tipărire de ziare și reviste (Tribuna, Luceafărul, Tele¬graful Român, Transilvania), înființare de școli și gimnazii, propovăduire a cuvântului mântuitor și al unității de către zeci și sute de slujitori. Aceste eforturi au dus la evenimentul major de la 1 Decembrie 1918 - Marea Unire.
    Ca o recunoaştere a rosturilor însemnate pe care Sibiul le-a îndeplinit în mişcarea românilor pentru libertate şi apoi pentru unitate naţională, la Alba Iulia s-a hotărât ca Sibiul să fie reşedinţa Marelui Sfat Naţional, adunare legislativă provizorie până la unificarea instituţională cu România, şi a Consiliului Dirigent, forul executiv provizoriu şi acesta. Astfel că după Marea Unire prezența lui Iuliu Maniu sau a lui Alexandru Vaida Voievod în cetatea seculară a Sibiului erau mișcătoare.
    Fără îndoială, românii din ţinutul sibian au fost dintotdeauna propagatori şi luptători pentru idealul naţional. Iar privit în ansamblul său, instituții și oameni, marea ctitorie a Sibiului, urmărită cu înțelepciune, răbdare, pasiune, perseverență și jertfe a fost Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu