luni, 26 noiembrie 2018

Din Lipscani la Războiul de Reîntregire




Povești din București 


Cristina Păiușan-Nuică 


Muzeul Micul Paris, București 


27 noiembrie 2018





    O ediție specială a Poveștilor din București, dedicată Centenarului Războiului de Reîntregire. Conferința va avea loc marți, 27 noiembrie, la ora 19:00, la Muzeul Micul Paris (str. Lipscani, nr. 41). Alături de conf. univ. dr. Cristina Păiușan-Nuică, istoric, cercetătoare la Muzeul Național de Istorie a României, vom evoca pentru dumneavoastră câteva personaje ale războiului, oameni obișnuiți, femei și bărbați, prin intermediul jurnalelor lor inedite, intrate anul acesta în patrimoniul MNIR.
    Între cei evocați, vom avea surpriza să o ”întâlnim” și pe o vecină a Poveștilor și a Muzeului Micul Paris: domnișoara Ana Furnică, domiciliată în Lipscani, nr, 65, o fată obișnuită, care, în vremuri grele pentru toți ai săi, n-a ezitat să-și părăsească confortul existenței și să se înroleze ca infirmieră voluntară.
   "Scrierile din Primul Război au un farmec aparte, mai ales atunci când sunt ale unor necunoscuți care au participat în calitate de combatanți sau infirmiere și surori de caritate la război, aducând în prim plan diferite aspecte ale vieții cotidiene din timpul războiului: mesele zilnice, pauzele, drumurile, marșurile, băutura, femeile, dar și lupta, moartea, boala, grijile pentru cei de acasă, rănile, frigul și lipsurile. Ne propunem să prezentăm personaje necunoscute ale Marelui Război prin intermediul notițelor de front scrise de către aceștia: un erou care a murit în bătălia de la Mărăști, un ofițer care a lăsat desene savuroase și poezii de dragoste și patriotice scrise în timpul războiului și o infirmieră care a notat și versificat întâmplările din Spitalul nr. 355 din Bucureștiul aflat sub ocupație.” (Conf. univ. dr. Cristina Păiușan-Nuică)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu