vineri, 16 noiembrie 2018

Călătorie spre centrul infernului




Lansare de carte 


Ruxandra Cesereanu 


București, Pitești 


23 - 24 noiembrie 2018





    Călătorie spre centrul infernului, un studiu semnat de Ruxandra Cesereanu, îi poartă pe cititori prin literatura și memorialistica din infernala detenție comunistă. În cele 400 de pagini ale volumului recent publicat la Editura Manuscris, autoarea își propune, după cum notează Monica Lovinescu, “să-și considere cititorii însuflețiți de dorința de a afla și înțelege ce s-a petrecut cu ei și ai lor timp de o jumatate de veac. Rămâne să sperăm că, luând-o drept ghid, mulți se vor avânta pe << tărâmul infernal>> până în centrul căruia a explorat cu rigoare, pasiune și inteligență Ruxandra Cesereanu.
   Volumul va fi lansat la București și Pitești la final de noiembrie, iar invitații sunt cu totul speciali.
   Vineri, 23 noiembrie, ora 18:00, la Cărturești Café Verona, lansarea volumului va reuni trei figuri marcante ale studiului comunismului și a represiunii în România. Alături de Ruxandra Cesereanu, vor vorbi Doina Jela (prozatoare și publicistă, printre altele, autoare a volumului Lexiconul negru) și Alin Mureșan (istoric, director general IICCMER și autor al studiului Pitești. Cronica unei sinucideri asistate).
   Sâmbătă, 24 noiembrie, ora 12:00, la Memorialul Închisoarea Pitești, ne vom bucura de prezența a două supraviețuitoare ale detenției politice din perioada comunistă, alături de Ruxandra Cesereanu – Galina Răduleanu (autoare a volumului de memorii Repetiție la moarte. Din spatele gratiilor) și Nina Moica (elevă la momentul arestării).
Intrarea la evenimente este liberă.
   “Am început să scriu această carte cu gândul la bunicul meu patern (Vasile Cesereanu), preot greco-catolic și fost deținut politic, catalizată fiind sufletește de evenimentele din decembrie 1989, de fenomenul Piața Universității (22 aprilie-13 iunie 1990) și de mineriada aferentă din 13-15 iunie. Moral vorbind, decisivă a fost o culpabilitate <<jaspersiană>> pe care am simțit-o față de foștii deținuți politici din România. Vinovăția mea era legată de faptul ca trăisem atâta timp fără să știu îndeajuns de multe lucruri despre Gulag și că, daca evenimentele din decembrie 1989 nu ar fi survenit, ar fi fost posibil sa nu aflu niciodată adevarul întreg. De aceea, cartea de față are la bază o intenție etica. Ea s-a hrănit din pasiunea mea pentru memoriile de detenție apărute masiv din 1990 încoace.” (Ruxandra Cesereanu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu