miercuri, 22 august 2018

Luptele din Poiana lui Mihai Vitezul




Reconstituire istorico-militară 


Schela 


24 - 26 august 2018





Dragi gorjeni,

   Asociatia Traditii Ostasesti are placerea sa va invite la evenimentele de reconstituire istorico-militara, din Pasul Vulcan si Poiana lui MIhai Viteazul, organizate in parteneriat cu Muzeul Judetan Gorj, Consiliul Judetean Gorj, Primaria Targu Jiu si Primaria Vulcan, sub patronajul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale.
   Incepand de vineri, 24 august, pana duminica, 26 august, veti avea ocazia sa asistati la evenimente comemorative, reconstituiri de batalie cu efecte pirotehnice si scenarii care va vor prezenta, pe viu, atmosfera luptelor din primul razboi mondial.
   In cadrul evenimentului vor participa 6 asociatii de reconstituire istorica din toata tara, cu peste 30 de soldati si ofiteri, reprezentand armata romana si armata germana din Marele Razboi.
   In data de 25 august vom fi prezenti la Vulcan, pentru reconstituirea luptelor desfasurate in cadrul primei batalii de pe Valea Jiului.
   In data de 26 august vom fi la Targu Jiu, pentru cea de-a doua batalie desfasurata in aceeasi zona.

Contextul istoric:

   Prima bătălie de pe Valea Jiului, s-a desfășurat între între 23 - 29 octombrie 1916 și a avut ca rezultat zădărnicirea încercării Armatei 9 germane de forțare a Munților Carpați prin trecătorile Surduc și Vâlcan, în ea fiind angajate forțele Armatei 1 române și forțele Armatei 9 germane.
    A doua bătălie de pe Valea Jiului s-a desfășurat la aproape două săptămâni de la Prima bătălie de pe Valea Jiului, încheiată cu victoria forțelor române. În urma analizei efectuate după această bătălie, comandamentul forțelor germane a ajuns la concluzia că cel mai potrivit loc pentru forțarea Munților Carpați era tot Valea Jiului, având în vedere caracteristicile terenului și deficiențele dispozitivului de luptă al forțelor române, aflate într-un număr mic, dispuse pe un front de peste 30 de km., în detașamente izolate, care nu se puteau susține reciproc.
   Spre deosebire de prima bătălie, unde comandamentul german a mizat pe surprindere, de această dată decide ca străpungerea apărării să se facă printr-un atac frontal masiv, urmat de o învăluire strategică realizată de un corp de cavalerie special constituit pentru această misiune.       Forțele destinate erau de cinci divizii de infanterie, două divizii de cavalerie și patruzeci și cinci de baterii de artilerie. Forțele române dispuneau doar de o divizie de infanterie - Divizia 1 Infanterire - și șaptesprezece baterii de artilerie, fără cavalerie.
    Bătălia a început la 29 octombrie/11 noiembrie și a durat cinci zile, timp în care forțele române sau retras apărându-se pe aliniamente succesive sub presiunea forțelor germane, mult superioare ca număr, armament și tehnică de luptă. La 2/15 noiembrie 1916 frontul român a fost străpuns, forțele germane ocupând orașul Târgu Jiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu