marți, 22 mai 2018

Restaurarea conacului de la Ghergani




Ovidiu Serghe 


Muzeul Municipiului București 


24 mai 2018




    Muzeul Municipiului București vă invită la Palatul Suțu să participați joi, 24 mai 2018, 
ora 18:30, la Conferința Restaurarea conacului de la Ghergani, un studiu de caz cu arhitectul Ovidiu Serghe, implicat în etapele restaurării conacului.
Coordonare conferințe: Cătălin D. Constantin
    Conacul de la Ghergani (situat la 30 de minute de București, pe drumul spre Târgoviște, în orașul Răcari), a fost reconstruit în două etape între 1869-1888, după schițele și viziunea lui Ion Ghica de arhitecții Dimitrie Berindey (1831-1884) și apoi de George Mandrea (1855-1916). Se înscria, ca și alte reședințe boierești din epocă, în categoria maisons de plaisance.
   Capela domeniului este realizată de arh. Dimitrie Berindei, aici găsindu-și odihna Ion Ghica și soția sa Alexandrina. Ridicată într-un stil neoromânesc timpuriu capela diferă de stilul palatului. Aceasta, asemeni palatului, a trecut prin cutremurele din 1940 și 1977 ce au degradat clădirile.
    Recent introdus in circuitul turistic, Domeniul Ion Ghica este marcat de o istorie ce se întinde până în secolul XVI. Situat la jumătatea distanței dintre București și Târgoviște, Domeniul de la Ghergani este declarat Monument istoric de importanță națională. A fost reședința lui Ion Ghica, descendent al familiei care a dat Moldovei și Țării Românești o adevărată dinastie de domnitori.
    Domeniul este strâns legat de personalitatea lui Ion Ghica, inițiator al Revoluției de la 1848, și înflăcărat promotor al Unirii Principatelor. Reședința de la Ghergani a fost unul dintre principalele locuri în care au fost făcute primele întruniri pentru planurile Unirii, împreună cu prietenii săi N. Bălcescu și Negruzzi.
     Prim ministru al României în patru rânduri, autor al Scrisorilor către Vasile Alecsandri – una dintre cele mai cuprinzătoare opere memorialistice ale secolului 19 din literatura română, Ion Ghica a marcat istoria României moderne și se numără printre fondatorii ei cei mai de seamă.
    Domeniul de la Ghergani cuprinde un parc natural desprins din vechii codrii ai Vlăsiei, cu o grădină romantică în mijlocul căreia se află conacul, inspirat de arhitectura franceză a epocii, și capela familiei Ion Ghica, bijuterie arhitectonică reprezentativă a stilului neoromânesc, în fața căreia se află mormintele familiei.
    Mai multe despre Ion Ghica și Domeniul de la Ghergani, pe site-ul www.domeniul-ghica.ro
Conferința urmărește evoluția procesului de restaurare și disecția etapelor sale: analiză istorică, arheologică, concepere proiect de arhitectură și implicit desfășurarea șantierului.
    Ovidiu Serghe s-a născut în 1991 la Roman, România. A studiat arhitectura în Iași, București și Vaduz, Liechtenstein de-a lungul celor 6 ani de Licență și Master. A avut internship-uri în București și Chur, Elveția colaborând cu Biroul de Arhitectură Conradin Clavuot. A câștigat numeroase competiții, incluzând locul 2 la C.A.S.A., locul 1 la competiția din Fanas, Elveția în perioada internship-ului, locul 1 la Portfolios Review la The Institute și a susținut prelegeri la O.A.R. București și în cadrul evenimentului Zilele Europene ale Patrimoniului. În prezent este arhitect stagiar în cadrul laboratorului de arhitectură PRODID.
Intrarea: 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea Palatului Suțu, în termen de 30 de zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu