marți, 13 martie 2018

Apariții editoriale dedicate Centenarului Marii Uniri




Lansare de carte 


Arhivele Naționale ale României, București


15 martie 2018




   1 Decembrie 1918 reprezintă un moment istoric crucial pentru identitatea poporului nostru: momentul Marii Uniri - idealul național în sfârșit împlinit. Un fotograf și camera lui de fotografiat ne fac să trăim, la un secol distanță, ceva din "culoarea”, speranța și gravitatea acestor zile însemnate. Cine este Samoilă Mârza? Cine este cel care a rămas cunoscut drept fotograful Marii Uniri? Editura Monitorului Oficial și Arhivele Naționale ale României vă invită să-l descoperiți, într-un album elegant, bilingv (română-engleză), ce reproduce fotografiile unui alt album, apărut acum aproape 100 de ani, dăruit de către fotograful însuși marelui om politic Iuliu Maniu.
    Cu un text introductiv semnat de istoricul Radu Mârza, ce atribuie și o dimensiune personală actului său recuperator, dată fiind înrudirea cu Samoilă Mârza, Albumul Marii Uniri conține 32 de fotografii, dintre care 5 înfățișează momentul propriu-zis al Adunării Naționale de la Alba Iulia, iar restul alte evenimente ori aspecte importante de la sfârșitul anului 1918 și începutul anului 1919: ceremonia de depunere a jurământului și de sfințire a steagului tricolor al unităților militare românești din Viena, momentul plecării spre Alba Iulia a unui grup de țărani din satul natal al fotografului, Galtiu, îmbrăcați în straie de sărbătoare, sosirea la Alba Iulia a generalului francez Henri Berthelot, un grup de ofițeri ai Regimentului nr. 5 de Vânători de Munte, alături de intelectuali, notabilități din oraș, țărani, porțile I și a III-a ale cetății din Alba Iulia, respectiv monumentul eroilor de la Custozza, aflat în piața centrală a cetății. Celor menționate mai sus li se adaugă o fotografie de grup ce-i reprezintă pe membrii Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Bănatului și părților românești din Ungaria și o frumoasă fotografie de tinerețe a fotografului.
    Albumul România în timpul Primului Război Mondial. Aliați, adversari și propagandă. O istorie în imagini, sub semnătura prof. univ. dr. Alin Ciupală, ediție bilingvă (română-engleză), își propune să aducă în atenția publicului două aspecte mai puțin avute în vedere atunci când se discută despre participarea României în Primul Război Mondial, eveniment care a avut drept rezultat realizarea în 1918 a unirii tuturor provinciilor locuite de români:
- importanța surselor vizuale (fotografii, cărți poștale ilustrate, afișe, fluturași de propagandă, filme de epocă, benzi desenate) și a altor categorii de surse (medalii, plachete) în cercetarea trecutului și în înțelegerea unor procese complexe, precum războiul, proiectul național român, evoluțiile politice internaționale, Marea Unire. Dacă de cele mai multe ori cercetătorul a preferat sursele narative, documentele, în studiul subiectelor enunțate, imaginile pot fi la rândul lor la fel de relevante și chiar mai directe prin puterea lor de penetrare. Multe dintre cele cuprinse în albumul de față sunt unice, altele foarte rare, unele sunt uitate cu desăvârșire sau ignorate atunci când sunt identificate;
- subiectele spre care ne trimit aceste surse sunt la rândul lor inedite, precum: participarea femeilor din România la susținerea efortului de război al țării; organizarea pe teritoriul ocupat de Puterile Centrale a unor lagăre în care au fost deținuți militari francezi de origine africană capturați de germani pe frontul occidental; rolul omului simplu, pe lângă acela al personalităților, în război, atât în primele linii, cât și acasă; contribuția deosebită, civică, sanitară, politică, a reginei Maria; Primul Război Mondial în memoria colectivă românească după 1918 și până astăzi; bătălia propagandistică între Puterile Centrale și cele ale Antantei, la care România a luat parte de la început. Istoria în imagini o completează în mod fericit pe cea scrisă și îi oferă o culoare aparte, descompusă în toate nuanțele sale.
    Lansarea albumelor va avea loc la sediul Arhivelor Naționale ale României din bd. Regina Elisabeta nr. 49 în data de 15 martie 2018, ora 15:00. Despre acestea vor vorbi dr. Ioan Drăgan, director general al Arhivelor Naționale ale României, prof. univ. dr. Carol Căpiță și prof. univ. dr. Alin Ciupală, Facultatea de Istorie, Universitatea din București, conf. univ. dr. Radu Mârza, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și Anca Ivașcu, redactor-șef al Editurii Monitorului Oficial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu