duminică, 24 septembrie 2017

Carnivale




Arta plastică contemporană românească 


Andrei Damo 


Cercul Militar Național, București 


25 septembrie - 12 octombrie 2017





Luni, ora 18:00, expoziția Carnivale. Andrei Damo expune la Cercul Militar Național.
   Pictura lui Andrei Damo pornește de la o idee prestabilită, având punctul de plecare în literatură, în atitudini ale personajelor contemporane sau în tradițiile unor culturi.     
   Eminamente umanistă și figurativă, cu aserțiuni din zona abstractului, arta sa se bazează pe secretele desenului, din care nu lipsește cea de a patra dimensiune, timpul. Monumentale scenografii și note barocizante caracterizează compozițiile de gen, naturile statice și portretele care, locuind spațiul fizic al tabloului, compun o lume secretă, plină de taine și labirinturi. 


    Luni, Andrei Damo ne invită la carnavalul venețian, dar, mai ales, ne propune să observăm diversele măști ale acestuia și variatele fațete ale omului, evocate prin intermediul portretului mascat, un reflex al dedublării ființei. Alături de aplicarea plată a culorii, pictorul utilizează și tușe ritmice, fragmentate, o concesie în favoarea expresiei plastice descriptive, care nu este o atitudine nouă față de abordările de până acum. Acest fel de a așeza materia cromatică pe pânză, vine din preferința artistului pentru stilul abstract, utilizat uneori ca accesoriu în anumite detalii, amplificând cu ajutorul efectelor lui, puterea de expresie și tensiunile ivite din jocul zecilor de pensulații, care învăluie și mai mult în mister, latura impenetrabilă a ființei.  


    Pentru Andrei Damo, chipul este un pretext de a jongla cu grafisme și culori, țesute pe o structură rațională a imaginii. Rețele complicate de linii realizează o corelație ingenioasă între planurile cromatice, lăsând valorile picturalității să concureze cu semne scrise, suprapuse, cu ecouri plastice în spațiul compozițional. Acestea analizează vestimentația personajelor, creând trasee de culoare și scriituri schițate cu pensula într-un soi de grafisme, aflate în antiteză cu tratarea drapajelor rochiilor de carnaval, peste care lumina strălucește, creând volume din formele ivite și abandonând umbra în cutele texturii pictate cu măiestrie. (Ana Amelia Dincă)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu