joi, 16 noiembrie 2017

Generația Marii Uniri – Alexandru și Ioan Lapedatu




Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


17 noiembrie - 31 decembrie 2017




Locul de desfășurare: Sala de Expoziții Temporare, Palatul Brukenthal, curtea a II-a
Vernisaj: Vineri, 17 noiembrie, ora 12:00
Curatori:
 Prof. univ. dr. Ioan Opriș (Universitatea Valahia) și 
dr. Alexandru Constantin Chituță (Muzeul Național Brukenthal)
Organizatori: Muzeul Național Brukenthal, 
Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi, Fundația Lapedatu
Parteneri: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca, 
Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Muzeul de Etnografie Brașov, 
Biblioteca Județeană ASTRA, 
Banca Națională a României, Arhivele Statului Sibiu

    În pregătirea aniversării Zilei Naționale a României și a lansării programului Centenar, Muzeul Național Brukenthal găzduiește un amplu proiect expozițional care prezintă destinele a doi membri marcanți ai vieții politice și istorice, culturale și financiare din țara noastră, frații Alexandru Lapedatu (1876-1950) și Ioan Lapedatu (1876-1951) reflectate în lumina documentelor, a fotografiei, a mărturiilor și a cărților.
    Frații Lapedatu sunt mărturia elocventă a progresului societății românești de la sfârșitul veacului al XIX-lea și prima jumătate a celui următor. Născuți români și crescuți într-un imperiu ce nu era a lor, au năzuit aidoma părinților să se împlinească într-o Românie a românilor.
    Inițiatori de legi și reglementări publice, organizatori de instituții și organizații civice sau religioase, importanți donatori și finanțatori ai unor edificii publice, civile şi religioase, fraţii Ioan şi Alexandru Lapedatu au participat decisiv la procesul de modernizare şi unificare legislativă, administrativă şi instituţională a României Mari.
    Cu ocazia vernisajului, va fi prezentat şi albumul Gemenii Alexandru şi Ion Lapedatu istorie şi finanţe, editura Oscar Print, 2016, susţinut de Banca Naţională a României şi Fundaţia Lapedatu.
    În cadrul manifestărilor sibiene dedicate gemenilor Lapedatu vineri, 17 noiembrie 2017, ora 13:00, va fi dezvelită și o placă comemorativă pe sediul Băncii Naționale a României, agenția Sibiu, str. Mitropoliei, nr. 16.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu