duminică, 4 iunie 2017

Exponatul Lunii Iunie




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


6 iunie 2017





   Muzeul Judeţean Teleorman organizează marţi, 6 iunie 2017, ora 11:00, deschiderea Exponatului Lunii Iunie.
   Pentru această lună este propus publicului vizitator un obiect de cult deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de Tripticul Maica Domnului cu Pruncul (sf. sec. XVIII)
   Tripticul (gr. Τρίπτυχος - pliat în trei) este un ansamblu de trei panouri pictate sau sculptate, reprezentând de obicei scene sacre, prinse între ele prin balamale astfel încât panourile laterale să se poată închide peste cel din mijloc.
   Tripticul expus datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, este pictat în tempera pe lemn de fag, măsoară 33×21,5 cm - panoul central și 28×10 cm - fiecare panou lateral, și prezintă pe panoul central icoana Maicii Domnului de tipul Hodighitria (Călăuzitoarea, Îndrumătoarea sau Povățuitoarea).
   Maica Domnului este reprezentată semibust, încoronată, are mâna dreaptă îndreptată spre Pruncul Iisus, arătându-L drept "calea” spre mântuire, în timp ce cu mâna stângă, în care ține un spic, Îl sprijină.
   Fecioara este înveșmântată cu un maforion roșu - culoare ce simbolizează suferinţa şi sfinţenia astfel obţinută - ce-i acoperă capul și umerii, sub acest maforion distingându-se o tunică de culoare albastră - simbolizând umanitatea Maicii Domnului. Pe maforion sunt aplicate trei steluţe - în dreptul frunţii și al celor doi umeri - care simbolizează pururea fecioria Maicii Domnului: înainte, în timpul şi după Naşterea Mântuitorului Hristos.
   Pruncul - Iisus - este reprezentat în picioare, purtînd coroană şi veşmânt împărătesc, în mâna dreaptă având globul cruciger (purtător de cruce) ce simbolizează dominația lui spirituală dar și temporală asupra lumii.
   Pe voleul stâng, în partea de sus apare reprezentat Arhanghelul Mihail, bust, înaripat, ținând în mâna dreaptă sabia de foc iar în mâna stângă un glob pe care apare prescurtarea IC (Iisus) XC (Hristos). În partea de jos, este reprezentat Sfântul Gheorghe pe un cal alb, în luptă cu un balaur, cu mâna dreaptă înfingând sulița în gura balaurului.
   Pe voleul drept, în partea de sus apare reprezentat Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, bust, ținând Evanghelia închisă în mâna stângă iar cu mâna dreaptă binecuvântând. Sfânta Tradiție îl mărturisește neîncetat pe Sfântul Apostol Luca drept zugrav și iconar al Maicii Domnului, prima icoană a Maicii Domnului - Hodighitria fiind zugravită de acesta încă din vremea în care Maica Domnului trăia. În registrul inferior se află o scenă îndrăgită în Balcani, în vremea Turcocraţiei: Sfântul Dimitrie călare pe un cal roșu, lovind cu suliţa pe care o ține în mâna stângă un necredincios căzut la pămînt (uneori o inscripţie îl desemnează pe acesta ca fiind Kaloian, ţarul bulgar, asediator al Salonicului).
    Date legate de autorul sau locul de proveniență al acestui triptic nu se cunosc, singura informație care se păstrează fiind aceea că a fost achiziționat de Muzeul Județean Teleorman în anul 1978.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu