sâmbătă, 1 aprilie 2017

Radiografia tăcerii




Lansare de carte


Ana Maria Ilie 


Tonka Soul Cafe, București 


2 aprilie 2017





   Tonka Soul Cafe vă invită duminică, 2 aprilie, ora 17:00, la evenimentul de lansare a volumului de debut al Anei Maria Ilie, o autoare care nu face prea mult zgomot în jurul său, așa cum o descrie criticul și poetul George Mihalcea în prefață. Ana Maria Ilie iese acum din zodia rețelelor de socializare unde a putut fi citită uneori, din paginile revistelor de cultură în care a apărut din când în când, completa George Mihalcea. Cât despre Radiografia tăcerii, acesta notează: nu este un volum de debut, chiar dacă, statistic, marchează unul, ci începutul de drum al unei poete cu un talent puțin obișnuit și cu o scriitură extrem de personală. Autoarea își descrie acest volum ca fiind un soi de terapie intensivă, o formă de psihanaliză a eului tăcut, dusă până la duritatea acceptării finalului ca singura formă de fericire.
    Despre volum și autoare va vorbi George Mihalcea iar actrițele Dora Bârzan și Teodora Nedelcu vor citi din volum, introducând publicul în meandrele unor temeri, bucurii și pasiuni lăuntrice expuse de autoare într-un stil personal, plasat la granița dintre ironie și tragedie.
Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.
    "Structurat pe patru cicluri cu dantelării gaudiene, primul fiind Confesiuni nocturne, volumul mai cuprinde încă trei: Călătorii, Ipostaze și Duminici autiste. În cel dintâi, avem povestea unei descoperiri uimite a sinelui proiectat pe o memorie selectivă. Al doilea este o altă descoperire, aceea a periplului prin spații ale dialogului intim cu arta, iar în cel de-al treilea găsim sinele în dialog cu destinul incert, unul în care dragostea, mult căutată, este împinsă din ce în ce mai departe, către un destin aproape tragic. În sfârșit, ciclul final,Duminici autiste, ar putea fi interpretat ca o evadare din carapacea sinelui.” (George Mihalcea)
   Ana Maria Ilie scrie poezie de la 10 ani, trecând, de-a lungul timpului, prin diferite etape de creație. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea de Stat din Pitești, profil: Limba și literatura română-Limba și literatura franceză, având un Master la Universitatea Națională de Arte București, profilul Istoria și Teoria Artei.
    A publicat eseuri și analize literare în Revista Universități de Stat din Pitești, în 2010: Prezența instrumentelor muzicale în opera lui George Bacovia și Moartea lui Mihai Eminescu, este prezentă în Antologia Pe aleea cuvintelor, ed. Ispirescu, 2015 și în anul 2016 a publicat atât poezie cât și articole de artă - Instalația de artă-vedere de ansamblu, în revista Vocativ.
   Lucrează de peste 4 ani într-o galerie de artă contemporană și visează la propriul studio de creație, dar și la nașterea unui curent literar care să rupă puțin ritmul actual din literatura contemporană.

2 comentarii: