duminică, 5 martie 2017

Ce-am avut și am pierdut



România de-altădată


Monumentul Eroilor Corpului Didactic




Executat la Foto-Omnia, Str. Academiei 24, București.

    "Monumentul Eroilor Corpului Didactic, autori - sculptorul Ion Jalea, pictorul Arthur Verona şi sculptorul Cornel Medrea, amplasat în Piaţa Victoriei în 1930, din bronz, pe un soclu de piatră, nu i se cunsoc dimensiunile, îndepărtat în 1940 pentru a face loc Monumentului lui Ferdinand I şi depozitat în vederea unei viitoare amplasări, după care a dispărut în timpul regimului comunist."

Monumente publice dispărute/ de Stelian Ţurlea | Ziarul Financiar


   "În perimetrul Pieţei Victoriei, la capătul unghiului format de bulevadrele Kisselef şi Aviatorilor, pentru a cinsti memoria eroilor din Corpul Didactic căzuţi în prima conflagraţie mondială, a fost ridicat în 1930 un monument realizat din bronz, rod al colaborării dintre Arthur Verona şi Ion Jalea. Acesta înfăţişa trei legionari romani care ţineau pe un scut ridicat deasupra capului corpul unui camarad căzut în luptă. Pe soclu, în partea frontală, se afla un basorelief ce înfăţişa o victorie cernită. Lucrarea a purtat în trecut denumirea de Monumentul legionarilor, nume care i-a adus sfârşitul, datorită asocierii acestuia, în viziunea comuniştilor, cu Mişcarea Legionară. În 1945 monumentul a fost înlocuit cu cel dedicat Armatei Roşii."

Orasul lui Bucur: Monumentul Eroilor Corpului Didactic


Am lărgit cercetările pentru a afla mai exact data ridicării monumentului 
Ostașului societic eliberator. Iată ce am găsit:

    "În urma „eliberării Patriei de sub jugul fascist” la 23 August 1944, în Bucureşti a apărut Monumentul Ostaşului Sovietic. A fost inaugurat cu mare fast în 1946, printr-o ceremonie la care au participat Regele Mihai I, Petru Groza – Preşedintele Consiliului de Miniştri, Generalul Ivan Susaikov – Preşedintele Comisiunii Aliate de Control şi alte oficialităţi române şi sovietice."





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu