joi, 5 ianuarie 2017

Exponatul lunii - Depozitul de bronzuri de la Şerbăneşti




Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțenu


Râmnicu Vâlcea


ianuarie 2017






Contextul descoperirii

    Topoarele au fost descoperite de Ruşan Ştefan la data de 5 ianuarie 2012, în satul Şerbăneşti, comuna Sălătrucel, judeţul Vâlcea (zonă de munte) şi au intrat în colecţia de arheologie a Muzeului Judeţean Vâlcea. Artefactele au fost găsite la -0,55 m.

Descrierea pieselor
1) Topor cu disc
Turnat în tipar bivalv, cu bavuri pe corp şi are tub de înmănuşare manşonat. Braţ de formă trapezoidală, profil romboidal la gaura de înmănuşare. Disc cu umbo. Patină verde închisă.
Dimensiuni: L = 17,9 cm; l. Tăiş = 2,85 cm; d. disc = 4,85 cm; d. gaură înmănuşare interioară = 1,95 cm; d. gaură înmănuşare exterioară = 2, 4 cm.
2) Topor cu disc
Turnat în tipar bivalv, prezintă bavuri pe corp, cu tub de înmănuşare manşonat. Braţ de formă trapezoidală, profil romboidal la gaura de înmănuşare. Disc cu umbo. Patină verde închisă. Patina este uşor deteriorată pe manşon şi lamă.
Dimensiuni: L = 15,5 cm; ; l. tăiş = 2,45 cm; d. disc = 4 cm; d. gaură înmănuşare interioară = 1,8 cm; d. gaură înmănuşare exterioară = 2,4 cm.
3) Topor cu marginile ridicate
Marginile sunt ridicate şi înclinate oblic spre interiorul piesei, muchia cu secţiune dreptunghiulară. Patină verde închis, distrusă parţial.
La verficarea efectuată în teren de către specialiştii muzeului din Râmnicu Vâlcea, s-a putut stabili apartenenţa pieselor la o depunere în preajma unei ape, cu caracter votiv (după interpretările lui M. Petrescu-Dîmboviţa şi Al. Vulpe).
Tipologic, cele 2 topoare cu disc aparțin tipului B1 Nestor.

Cronologie relativă

    Nu s-au găsit alte materiale arheologice care să asigure o atribuire culturală, cum ar fi ceramica, dar acest depozit poate fi plasat cronologic în intervalul bronz mijlociu-bronz tarziu.    De asemenea, se constată preferința de a se depune 1-3 exemplare.
Acest depozit este venit din spaţiul transilvănean, probabil din mediul culturii Wietenberg, pentru o datare mai timpurie luându-se în considerare şi piesa nr. 3.

Contextul depunerilor de bronzuri

   O teorie mai veche dar care şi-a pierdut valabilitatea punea depunerile de bronzuri pe seama instabilităţii acestei perioade, un depoit de bronzuri reprezentând o acumulare de bunuri ce trebuiau să fie ascunse din motive de securitate. Teoria a fost abandonată deorece se consideră că depunerile de bronzuri. în păduri şi lângă surse de apă, au un caracter mai degrabă votiv, fiind legate de manifestările spirituale, religioase, ale counităţilor umane ale epocii bronzului.        Acum, depozitele de bronzuri sunt considerate inclusiv bunuri de prestigiu, scoase din circulaţie fie la trecerea în eternitate a posesorului, fie în cadrul unor manifestări religioase prilejuite de cultul vreunei zeităţi sau vreun eveniment sezonier magico-religios.
   În orice caz, este o perioadă de transformări sociale şi spirituale, cu o înflorire a metalurgiei bronzului, cu depuneri masive de piese din bronz şi aur, unele superb decorate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu