joi, 8 decembrie 2016

Gândul Fârtatului și joaca Nefârtatului sau altfel de cosmogonie folclorică




Muzeul Municipiului București


Laura Jiga Iliescu


8 decembrie 2016



   Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferinţelor de joi cu Dr. Laura Jiga Iliescu, cercetător științific I, care discută despre Gândul Fârtatului și joaca Nefârtatului sau altfel de cosmogonie folclorică în ziua de 8 decembrie, ora 18:30, la Palatul Suțu.
    "«Copilul e plictisit. Mama-i cântă, dar nu-l poate scoate din plictiseală. Atunci îşi ia refugiul în altă distracţie. Prinde cu degetul cel mare şi cel arătător de la mâna dreaptă pielcăluţa dosului mânei băiatului şi trăgând-o în sus, cu mână cu tot, cântă: -Piţigaie, gaie/Ce duci în tigaie?/- Un picior de oaie!/Cine ţi l-a dat?/-Popa din Bărgău/Ţină-l Dumnezeu. La vorbele Ţină-l Dumnezeu, îi lasă mânuţa în jos şi-l gâdilă frumos la foale, până ce îi stârneşte râsul şi copilul sare din plictiseală şi râzând zice: fă, mamă!» (Simion Florea Marian, Nașterea la români).
    Citatul de mai sus se dorește o invitație la o discuție asupra manierei prin care componenta ludică a făpturii umane, așa cum este exprimată în structuri narative, ceremoniale sau rituale, este integrată valorilor creatoare ale artei sau ale universului de-a dreptul. Ne mai poate folclorul învăța ceva despre imaginare, râs, vitalitate, act gratuit sau, dimpotrivă, cu finalități a căror diversitate poate fi neașteptată, despre cum anume joaca conferă jocului semnificații deopotrivă ale libertății și constrângerilor? Şi peste toate astea, chiote, răcnete, sudoare, obraji înfierbântaţi, participare.
   «Frate, fă-mă şi pe mine să înţeleg măcar o frântură din gândurile tale! Dumnezeu i-a răspuns atunci cu blândeţe: – Nu eşti tu în stare să-mi pricepi gândurile, dar uite un fum din ele, să ai cu ce te juca »” Dr. Laura Jiga Iliescu

   Laura Jiga Iliescu este un pasionat scriitor al culturilor oralității și mare iubitor al coclaurilor. Cercetător științific I în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor Constantin Brăiloiu al Academiei Române, a obținut titlul de doctor în filologie, specialitatea folcloristică în 2003, urmat de studii postdoctorale în cadrul Academiei Române (2011-2013).
   Realizează cercetări în domeniul folcloristicii de 20 de ani, valorificate prin 2 cărți de autor (Răsplata Paradisului. Filoane livrești și orale ale credințelor despre Blajini în spațiul românesc, Editura Academiei, 2006; Structuri mentalitare carpatice. Narațiuni, ritualuri, habitat la comunitățile locale, Editura Muzeului Literaturii, 2013), 2 volume în care este coautor și coordonator (Scrieri țărănești. Documente în Arhiva Institutului de Etnografie și Folclor, Cheiron, 2005; Oameni și fiare. Introducere în universul imaterial al făurăriei, ediție bilingvă română - engleză, Curtea Veche, 2012), volume coordonate (cel mai recent fiind Deschideri Etnologice. In honorem Sabina Ispas la 75 de ani, București, 2016), studii și articole publicate în țară și străinătate. Organizează și participă la congrese naționale și internaționale. Laura Jiga Iliescu este coordonator și participant la proiecte de cercetare naționale și internaționale (actualmente membru în echipa proiectului cu finanțare ERC grant Nr.324214 Vernacular religion on the boundary of Eastern and Western Christianity; continuity, changes and interactions).
    Profesor asociat la Universitatea București, Facultatea de Litere, susține cursuri de Mitologie generală, Imagologie, Relația între scriere și oralitate, Antropologia corpului. De asemenea, colaborează cu Fundația Calea Victoriei, unde ține ateliere, școli de vară și conferințe. A deținut, timp de 13 ani, rubrica Tradiții în paginile revistei Igloo. Arhitectură&cultură

Intrarea este 10 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor MMB, în termen de 30 zile.

Coordonator conferinţe: Dr. Cătălin D. Constantin

Conferințele de joi continuă cu:
15 decembrie 2016, ora 18:30 - Radu Afrim. Țesuturile fragilității cu Cristina Rusiecki
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu