vineri, 21 octombrie 2016

Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?




Muzeul Municipiului București


Octavian Buda


27 octombrie 2016




    Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferinţelor de joi din această toamnă cu Prof. Dr. Octavian Buda care discută despre Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?, în ziua de 27 octombrie 2016, ora 18:30, la Palatul Suțu.
    "Orașul și-a construit propria-i formă de revanșă și a integrat-o cu mare răbdare în sufletele noastre. Este o istorie veche de mii de ani dar, în ultimii două sute de ani, vitezele sunt tot mai accelerate iar variațiunile revanșei tot mai surprinzătoare pe măsură ce tehnologia ne modifică comportamentul cotidian. (...)
    De la cutuma cavalerească a duelului, supusă unor reguli, care adesea impun acceptarea gestului remiză, suficient pentru satisfacția revanșei, la pregătirea unei crime, pasul este foarte mic. Expoziția Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă? prezintă în premieră povestea unuia dintre ultimele dueluri din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, la începutul anului 1941.
    Expoziția este realizată în parteneriat cu Institutul Național de Medicină Legală «Dr. Mina Minovici», o parte dintre exponate fiind aduse din muzeul didactic al institutului și expuse pentru prima oară în fața publicului.” (Dr. Adrian Majur)
   Prof. Dr. Octavian Buda este licenţiat al Facultăţii de Medicină a Universităţii Carol Davila Bucureşti (1992) şi al Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti (1997), precum și Doctor în ştiinţe medicale. Este profesor universitar - Facultatea de Medicină a Universităţii Carol Davila Bucureşti, catedra de Istoria Medicinei. Vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei. Este titularul cursului de Patografie Culturală. Filozofie şi Psihiatrie al Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti, Medic primar psihiatru în cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici Bucureşti. Din 1993 este redactor coordonator al Revistei de Medicină Legală, fondată în 1936 de Nicolae Minovici. A publicat articole consacrate filozofiei lui Karl Jaspers şi Emil Cioran în revistele Krisis şi Observatorul Cultural, precum și studii şi recenzii pe teme de istoria medicinei în revistele Viaţa Medicală, Dilemateca, Cuvântul, Cultura, Istorie şi Civilizaţie, Astra.
    Printre cărţile publicate amintim: Criminalitatea, o istorie medico-legală românească, Editura Paralela 45, Bucureşti, 2007; O antropologie a marginalului. Psihiatria judiciară românească: 1860-1940, Editura Caligraf, Bucureşti, 2007; Despre regenerarea şi... degenerarea unei naţiuni, Editura Tritonic, Bucureşti, 2009, Identitate naţională şi medicină socială, Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române, Bucureşti, 2013, România fără anestezie, Editura Vremea, Bucureşti, 2013.
    Intrarea este 10 lei. Cu ocazia acestei conferinţe, programul de vizitare a muzeului va fi prelungit până la ora 21:00, participanţii putând vizita astfel, după prezentare, expoziţia intitulată Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?

Conferințele de joi continuă cu:

3 noiembrie, 18:30 - Conace din județul Neamț, Dr. Ruxanda Beldiman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu