vineri, 3 iunie 2016

Orașul Imaginat. Geografia Mentală din București




Muzeul Municipiului Bucuresti


Cristian Ciobanu


9 iunie 2016




    Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferinţelor de joi cu dr. Cristian Ciobanu pentru a afla despre Orașul Imaginat. Geografia Mentală din București, în data de 9 iunie 2016, ora 19:00, la Palatul Suțu.
    Geografia mentală este percepția asupra spațiului, este "ramura geografiei umane aflată în zona de interacțiune între geografie și psihologie, care studiază percepția asupra spațiului ca mod de formare, niveluri de acțiune și produse cognitive rezultate, precum și spațiile mentale imaginate sau virtuale”.
    Această percepție despre care dr. Cristian Ciobanu va discuta este unică pentru fiecare individ. Nu ne raportăm la spațiul real, ci la un spațiu perceput, neoficial, personal, unic, pe care-l construim cu ajutorul simțurilor, al gândirii și al imaginației. Nu există percepție greșită, cel mult percepție albă – necunoscutul absolut – sau percepție influențată. Fiecare dintre noi avem propria percepție despre un spațiu. Fiecare dintre noi avem propriul București.
Și atunci cum putem studia această infinitate de păreri? Cum am putea trage concluzii din miile de versiuni ale Bucureștiului?
    Cristian Ciobanu este doctor în geografie cu lucrarea Studiu de geografie mentală în municipiul București, care a pus bazele Geografiei Mentale în România (www.mentalgeo.wordpress.com). Din 2011 este titularul cursului Managementul patrimoniului cultural și istoric în cadrul masterului de Geobiologie aplicată în conservarea naturii de la Facultatea de Geologie a Universității din București. Este membru al echipei Caleidoscop, un grup informal de cercetare multidisciplinară a spațiului. Din 2012 locuiește în Țara Hațegului, unde se ocupă de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București. Preocupările sale științifice includ Percepția spațiului folosită în interpretarea patrimoniului; Geografia sacră a Țării Hațegului precum și o serie întreagă de Geografii ale Percepției: Geografie Imaginativă, Geoteologie, Geocritică și altele.

Următoarele conferinţe de joi la Palatul Suțu:

Joi, 16 iunie 2016, ora 19:00, conferința Arhitectul Ion Socolescu cu Gabriela Petrescu
Joi, 23 iunie 2016, ora 19:00, conferința Arhitectul Ion Mincu şi lucrările din Bucureşti 
cu Andreea Pop şi Ioana Maria Petrescu
Joi, 30 iunie 2016, ora 19:00, conferința Duiliu Marcu - arhitectul detaliului, în cadrul Semicentenarului Duiliu Marcu (1966-2016) organizat de Uniunea Arhitecţilor din România, cu lect. dr. arh. Mariana Croitoru, asist. dr. arh. Dan Adrian Ionescu
şi asist. dr. arh. Mihaela Lazăr

Intrarea este 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.
În ultima zi de joi, programul se va prelungi până la ora 21:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu