joi, 19 mai 2016

Plante aromatice și condimentare




Muzeul Brailei Carol I


mai - iulie 2016





   Secția de Științe ale Naturii a Muzeului Brăilei Carol I prezintă publicului, în perioada mai-iulie 2016, foto-expoziția Plante aromatice și condimentare.
   Expoziția descrie o serie de plante mai mult sau mai puțin cunoscute de către publicul larg, oferind informații interesante și utile despre originea, proprietățile speciale șimodul în care aceste plante pot fi utilizate în gospodărie.
   Aceste plante conțin în organele lor vegetative (tulpini, frunze, rădăcini, flori, semințe sau fructe) substanțe aromatice (uleiuri volatile) sau cu gust și aromă specifice.
   Uleiurile eterice sunt elaborate de celule speciale secretorii, dispersate, de exemplu în vârful unor peri glandulari, situați pe suprafețele aeriene ale plantelor (fam. Labiatae, Compositae), în pungi sau canale secretorii dispuse în profunzimea corpului plantei, a fructelor etc.
  Speciile de plante aromatice, producătoare de ulei volatil sau eteric sunt numeroase. Cele mai valoroase se cultivă pe suprafețe mari, în vederea extragerii industriale a uleiului, restul fiind specii din flora spontană sau sălbatică.
  Majoritatea speciilor de plante aromatice elaborează, pe lângă uleiuri eterice și alți principii activi farmacodinamici, de aceea ele mai sunt cunoscute și sub denumirea de plante medicinale aromatice. Ele au fost folosite ca atare sau sub formă de preparate, încă din timpuri imemorabile, ca medicamente pentru tratarea diferitelor boli, unele preparate folosindu-se și în prezent. Valoarea antimicrobiană, antimicotică și antihelmintică a uleiurilor volatile este recunoscută și astăzi, acestea fiind uneori preferate în defavoarea produselor farmaceutice de sinteză.
  Uleiurile volatile au început să fie apreciate de om și pentru alungarea insectelor nedorite sau pentru împrospătarea aerului ambiant din locuințe sau birouri. Deasemenea, unele specii de plante aromatice sunt folosite în mod curent în gospodării sub formă de mirodenii, pentru condimentarea și conservarea preparatelor culinare. Altele, sunt cultivate pe suprafețe mari, în vederea separării uleiului eteric, folosit pe scară îndustrială la fabricarea parfumurilor, săpunurilor, preparatelor cosmetice, aromatizarea băuturilor alcoolice etc.
   În prezent, încă se fac studii pentru a se descoperi rolul uleiurilor volatile la plante. Ceea ce se cunoaște deocamdată este faptul că substanțelearonatice sunt produse de dezasimilație, care au un rol esențial în supraviețuirea și perpetuarea speciei deoarece unele apără plantele de anumiți dușmani din mediul ambiant, iar altele pentru că atrag polenizatorii.
Text: dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu