marți, 26 aprilie 2016

Ion Rațiu. Un destin pentru România




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


5 - 22 mai 2016





    Centrul Rațiu pentru Democrație organizează, în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român și BDR Communications, expoziția de fotografie Ion Rațiu. Un destin pentru România.     
    Evenimentul va avea loc între 5 și 22 mai 2016, la Sala Tancred Bănățeanu de la Muzeul Național al Țăranului Român.
   Conceptul expoziției se bazează pe imagini ale liderului politic român Ion Rațiu. Aceasta se va concentra pe fotografii post-1989, până la moartea sa, în anul 2000. Scopul proiectului este acela de a evidenția un stil unic de leadership. Din acest motiv, majoritatea fotografiilor îl vor reprezenta fie ca lider în exil care protestează împotriva regimului Ceaușescu, fie ca deputat ales în Camera Deputaților din Parlamentul României.
    Ion Rațiu a rămas unul dintre cei mai reputați creștin-democrați din România. Principiile sale au animat numeroase generații de români, în pofida faptului că în ultimii ani influența acestuia a scăzut. În spiritul aducerii principiilor sale în atenția noii generații, expoziția va utiliza imagini pentru a reprezenta și disemina viziunea sa cât mai multor persoane, în special tineri.
    Accesul la eveniment este liber, cu o confirmare în prealabil, transmisă la adresa de e-mail office@isp.org.ro.
   Familia Rațiu este una dintre cele mai vechi familii nobile din Transilvania. Existența sa datează din timpul lui Sigismund de Luxemburg, din secolul al XIV-lea. Originea numelui de familie Rațiu (Ratz / Racz) a fost pentru prima oară atestată în localitatea Noșlac, județul Turda-Arieș.

Programul expoziției

5 mai, ora 14:00 – Conferința de deschidere, în prezența lui Indrei Rațiu, unul dintre fiii lui Ion Rațiu;
10, 12 și 17 mai, orele 10:00 – 12:00 – Tur ghidat de către Răzvan Orășanu, Director Executiv al Institutului de Studii Populare;
18 mai, ora 13:30 – Ion Rațiu. Un destin pentru România – conferință, în prezența lui Nicolae Rațiu, Indrei Rațiu și Petre Răileanu, curatorul jurnalelor lui Ion Rațiu;
22 mai – Închiderea expoziției.

5 principii promovate de Ion Rațiu

Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine.

Nu aduce nici o critică, nici măcar „constructivă”, semenului tău care luptă. Critica ta să se afirme prin faptă: fă mai mult și mai bine decât face el.

Apără drepturile poporului român, în totalitatea sa. Nu regățeni, nu transilvăneni, nu basarabeni, nu timoceni, aromâni sau megleniți. Toți suntem români.

Fii întotdeauna conștient că gelozia, invidia și calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat și slab, care nu mai are nici țară, nici poziție în societate. Nu te lăsa pradă acestor sentimente inferioare.

Fă ceva pozitiv pentru țara ta și pentru compatrioții tăi. Oricât de modest sau neînsemnat este ceea ce faci, fă-o în fiecare zi.


    Pentru informații suplimentare și posibilitatea (pentru televiziuni) de a filma materiale înaintea vernisajului, puteți lua legătura cu Răzvan Orășanu, telefon 0740 303 073, email: orasanu@hotmail.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu