luni, 7 martie 2016

Eveniment editorial




Lansare de carte


Arhivele Nationale ale Romaniei, Bucuresti


9 martie 2016






    Vă invităm miercuri, 9 martie, ora 11:00, în foaierul sediului central al Arhivelor Naţionale ale României din Bd. Regina Elisabeta, nr. 49, să luaţi parte la evenimentul de lansare a trei volume, care urmează a fi prezentate de autorii sau coordonatorii lor, cu o scurtă introducere ţinută de Dr. Ioan Drăga, directorul Arhivelor Naţionale ale României, şi de Uwe Koch, ataşatul cultural al Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

Gerald Volkmer
Transilvania între Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman. Statutul și practica dreptului internaţional într-un principat central-est european 1541-1699, 
München, editura De Gruyter Oldenbourg 2015

    Principatul Transilvan a avut în perioada 1541-1699 activitate proprie în cadrul relaţiilor internaţionale. Aflându-se sub suzeranitate otomană, şi temporar sub cea a Imperiului Habsburgic, a întreţinut relaţii diplomatice care se întindeau de la Oceanul Atlantic până la Marea Neagră.      
    Gerald Volkmer analizează aceste relaţii şi tratatele de drept internaţional care s-au încheiat în urma lor precum şi dispoziţiile referitoare la Transilvania din tratatele de pace între otomani şi habsburgi. Lucrarea de faţă oferă pentru prima dată o abordare monografică a statutului de drept internaţional al Principatului Transilvan aflat la întretăierea concepţiilor de drept internaţional de provenienţă creştin-occidentală şi islamic-otomană.
    Gerald Volkmer, născut la 1974 la Braşov, Dr. Phil. (Univ. Mainz) şi Dr. Jur. (Univ. Frankfurt a. Main) este Director adjunct al Bundesinstitut für Kultur und Geschichte der Deutschen im östlichen Europa (Institutul Federal pentru Cultura si Istoria Germanilor din Europa estica) afiliat Universităţii Oldenburg.

Ghid arhivistic referitor la istoria germanilor din Brașov și Țara Bârsei. 
Îndrumător al fondurilor și colecţiilor Serviciului Județean Brașov al 
Arhivelor Naționale și al Arhivei Bisericii Negre și inventar al manuscriselor, 
München, editura De Gruyter Oldenbourg 2016

   Acest ghid arhivistic descrie fonduri şi colecţii din două arhive din România, care sunt de importanţă deosebită pentru cultura şi istoria saşilor din Transilvania. Descrierile se referă la Serviciul Judeţean Braşov al Arhivelor Naţionale şi la Arhiva Bisericii Negre din Braşov. Cronologic volumul cuprinde perioada de la aşezarea germanilor în Ţara Bârsei la începutul secolului al XIII-lea până la emigrarea majorităţii germanilor din România în Republica Federală Germania în a doua jumătate a secolului al XX-lea. În volumul de faţă fondurile administrative sunt în aşa fel descrise încât să evidenţieze relevanţa lor pentru studierea istoriei saşilor din Braşov şi împrejurimi. În ceea ce priveşte colecţiile de registre parohiale şi de stare civilă dar mai ales la colecţiile de manuscrise, volumul se transformă în catalog exhaustiv al acestora fiind mai detaliat decât orice instrument de evidenţă existent până la momentul de faţă.
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu