marți, 16 februarie 2016

Romania in imagini. Ce aratam strainilor?




Conceptual Lab


Bucuresti


25 februarie 2016






Joi, 25 februarie, ora 19.00, Conceptual Lab (strada Dionisie Lupu)
Invitați:
Alex Giboi (director Agerpres, coordonatorul albumului Romania:Evolution)
Andrei Crăciun (scriitor, jurnalist)
Bogdan Botofei (fotograf)
Ion Borșan (coordonatorul ghidului Merg.în)

Moderator: Miruna Vlada, Asociația Identitate Culturală Contemporană.

   Conceptual Lab vă invită joi, 25 februarie, începând cu ora 19:00, la o nouă ediție a seriei Repere Identitare. În cadrul evenimentului, ne propunem să discutăm despre legătura dintre fotografie și identitate, pornind de la două recente albume dedicate promovării României, lansate la final de 2015 – ghidul Merg.În și albumul Romania: Evolution/Evoluție. Vom afla mai multe despre cele două inițiative chiar de la coordonatorii lor și vom explora împreună și tema complicată și adesea contestată a imaginii de țară a României. Unul dintre subiectele discuției va fi legat de contribuția acestor albume de fotografii la percepția străinilor față de potențialul turistic al țării noastre. Ambele albume vor fi disponibile în cadrul evenimentului.
    Colectia Merg.În cuprinde 8 ghiduri dedicate următoarelor orașe/zone din România: Bucuresti, Ilfov, Brasov, Valea Prahovei, Costinești, Mureș, Lunca Ilvei și Timișoara. Merg.În nu se consideră un ghid turistic clasic, el incluzând obiective turistice ascunse, precum și variante de cazare și restaurante unde poți încerca mâncăruri tradiționale din zonă. Informația este împărțită pe zone si subcapitole: scurt istoric, de văzut, de făcut, de vizitat, de cumpărat, de dormit.    
    Realizatorii săi spun că “nici macar Google nu știe toate minunătiile pe care le găsești în paginile ghidului sau în albumul foto”. Utilitea ghidului este dublată de nota personală a acestuia, întreaga colecție de ghiduri fiind scrisă de localnici, sub coordonarea jurnalistului și scriitorului Andrei Crăciun. Ghidurile sunt însoțite de o colecție de fotografii unice, sub formă de vederi, al căror număr variază intre 50-100 de bucăti, în funcție de zonă. Fotografiile sunt realizate de fotograful Bogdan Botofei. Colecția a fost editată de Gruparte, “structură de economie socială”, și este disponibilă spre achiziționare.
   România: Evoluție este un album care își propune să vorbească despre evoluția României din perioada ce a urmat Revoluției din decembrie 1989. Lansat de Agerpres în cel de-al 127-lea an al existenței sale, albumul conține 127 de imagini atent alese din fluxul de fotografie al agenției. Albumul este structurat în cinci capitole: Evoluție; Destinație: România; Orașul meu, București; Figuri emblematice; Lumea sportului și adună cadre care prezintă într-o lumină pozitivă evoluția țării și valorile ei, fie că vorbim despre oameni, natură, cultură, arhitectură sau industrie.     
    Realizatorii albumului susțin că “răsfoind aceste pagini, veți întâlni fotografii care ilustrează peisaje extraordinare din ţară, din Capitală, personalități în diverse momente cheie, dar şi imagini spectaculoase din domeniul sportiv”. Albumul este disponibil atât în limba română, cât și în limba engleză. Fondată în 1889, Agenția Națională de Presă (Agerpres) deține cea mai mare arhivă fotografică din România, ce cuprinde aproximativ nouă milioane de imagini.
   În definitiv, ce alegem să arătăm străinilor despre România? Cât de subiectivi și de autentici ne permitem să fim? Ce vrem să 'vindem' mai exact prin imaginea de țară? Despre toate acestea ne propunem să discutăm liber joi, 25 februarie, de la ora 19:00.
    Conceptual Lab (www.mixofideas.ro) este un proiect al Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC) și găzduiește regulat evenimente cu tematici variate, în care invitații explorează, într-un cadru relaxat, universul cultural al lumii contemporane, în toată complexitatea și diversitatea sa.

Locuri limitate. Participarea se face numai pe baza de rezervare la adresele miruna.vlada@aiccromania.org sau contact@mixofideas.ro.

Vă așteptăm cu interes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu