miercuri, 14 octombrie 2015

125 de ani de la naşterea lui Hagop Djojolian Siruni




Academia Romana


Bucuresti


15 octombrie 2015





    Conferinţa Internaţională 125 de ani de la naşterea lui Hagop Djojolian Siruni dedicată reputatului filolog şi orientalist armean, căruia cultura şi istoriografia românească îi datorează o amplă arhivă de lucrări ştiinţifice privitoare la locul şi rolul românilor în Balcani şi în Imperiul Otoman, cât şi traducerea poeziilor lui Eminescu în limba armeană.
    Organizatori: Academia Română, Ambasada Armeniei în România, Academia Armeană, Uniunea Armenilor din România şi Arhiepiescopia Armeană din România

Programul manifestării poate fi consultat pe site-ul Academiei Române: 
http://www.academiaromana.ro/…/…/d1015-confHagop-program.pdf

    Născut în Turcia, în 1890, armeanul Hagop Djololian Siruni se va stabili în România, la 32 de ani, ca urmare a insistenţelor lui Nicolae Iorga, care apreciază erudiţia şi talentul tânărului istoric şi intuieşte în el viitorul savant. Munca de cercetător a lui Hagop Siruni se extinde pe o perioadă de o jumătate de secol, întreruptă de o dramatică sincopă, începând cu 1944, când, din raţiuni politice, este deportat în gulagul sovietic timp de 10 ani.
    Mai târziu Nicolae Iorga avea să scrie elogios: "Siruni a fost un erudit, un eminent orientalist, foarte bun cunoscător al limbii turceşti, om a cărui activitate a fost de cea mai bună însemnătate în clarificarea unor aspecte mai puţin cunoscute ale trecutului nostru, în special în ceea ce priveşte relaţiile noastre politice, economice şi juridice cu Imperiul Otoman“.
   Opera sa acoperă o amplă tematică, diversă şi coerentă în acelaşi timp, ce reflectă vocaţia sa de cercetător şi arhivist, sintetizată astfel de prof. Marius Vasileanu, de la Universitatea Bucureşti: "mărturii armeneşti despre români, izvoare turceşti despre români, izvoare referitoare la armenii din România, izvoare despre istoria şi cultura armeană, lucrări în limba armeană tipărite la Bucureşti, periodice tipărite la Bucureşti, lucrări în limba armeană publicate în străinătate, traduceri din poeţi turci, francezi, ruşi, studii publicate în Armenia sovietică şi în alte reviste armeneşti din lume, conferinţe şi comunicări susţinute la Bucureşti şi Erevan, numerose alte lucrări inedite“.
    În 2012, Hagop Djololian Siruni a fost ales membru post-mortem al Academiei Române, pentru întreaga sa activitate de jurnalist, istoric, armenolog şi orientalist, poet şi traducător român de origine armeană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu