miercuri, 16 septembrie 2015

Noaptea Albă a Bucureştiului




Zilele Bucurestiului


19 septembrie 2015





    Imaginează-ți o noapte în care Bucureștiul pulsează, vibrează și interacționează cu locuitorii săi. De fapt, nu-ți imagina pentru că pe 19 septembrie orașul se transformă!
    Timp de o noapte, Bucureştiul devine o rețea de instalații interactive şi instrumente audio-vizuale care îl transformă într-un teren de joacă. Este noaptea în care inima oraşului se activează la o simplă atingere sau mişcare şi te prinde într-o lume virtuală în care trecătorii devin participanți.
    Cea de-a cincea ediție Noaptea Albă a Bucureştiului populează străzile cu animații proiectate, display-uri luminoase, jocuri de laser şi sunet, concert de muzică şi pictură live, instrumente muzical-vizuale şi tehnologii de ultimă generație ale unor artişti internaționali şi români.
    Nu mai puțin de 15 instalații vor împânzi Centrul Vechi al Bucureştiului în Noaptea Albă de pe 19 spre 20 septembrie, printre care zmeele maiestuoase Les Luminéoles, înălțate la 30 de metri deasupra solului care atrag bucureştenii din mai multe puncte ale oraşului, pereții care vor putea fi "pictați” cu imagini video despre istoria Bucureştiului, cuburile muzical-vizuale ce invită participanții să creeze şi să se exprime împreună, instalațiile interactive de lumini şi sunete Lights Contacts şi boxele Street Sound ce generează un soundscape din sample-uri muzicale declanşate de prezența şi mişcările trecătorilor.

Acces gratuit.

     În cadrul evenimentului din 19 septembrie se va lansa aplicația mobilă ARCUB, disponibilă în iOS şi Android, care îi va ține la curent pe bucureşteni cu ultimele noutăți din teatru, film, muzică, expoziții şi evenimente marca ARCUB.

     Noaptea Alba a Bucurestiului este un eveniment organizat sub umbrela Zilelor Bucureștiului și face parte din proiectul București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului ce lansează candidatura independentă a orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Cele 15 instalații care vor împânzi Centrul Vechi sunt:

Hartă Interactivă (România, InTouch MEDIA)
În fața Hanului Gabroveni, Strada Lipscani 84-90
Descoperă principalele atracții ale Nopții Albe într-un mod distractiv!
Harta instalatiilor se va proiecta in fata Hanului Gabroveni pe asfalt, iar bucurestenii vor putea interactiona cu ea, fiind actionata de o simpla apasare a piciorului. Fiecare apasare va active informatii despre instalatie.


Urban Lights Contacts (Franța, scenocosme)
Pe Strada Stavropoleus
Atingi și dezlănțui sunete și lumini tehnicolore.
Pentru a face cu adevărat ceva memorabil, ai nevoie de un partener. Luminează-ți noaptea și descoperă sunete noi împreună cu prietenii tăi. Pune mâna pe sfera tactilă din centrul instalației și activează circuitul electrostatic. Pentru a-l completa, însă, ai nevoie de minimum o persoană în plus. La cel mai subtil contact fizic direct pe piele, vei declanșa o explozie de lumină și sunet. Strângeri de mână, mângâieri și chiar sarutări, de toate acestea depinde intensitatea efectelor luminoase și volumul fundalului sonor. Singura limită este imaginația.

Lumineolele (Franța, Porte par el vent)
În Piața Sf. Anton
Cerul orașului animat de meduze colorate.
Imaginează-ți o seară în care cerul Bucureștiului este străbătut de meduze colorate. De fapt, nu-ți imagina, ci pregătește-te excact pentru o asemenea experiență fascinantă. Zmeele pline de grație și luminate de leduri “înoată” la 30 de metri deasupra publicului. Lasă-te încântat de mișcările maiestuoase ale Lumineolelor care-și unduiesc coada și aripile în propriul ritm.

Tonomatul de poezie (România, Mitoș Micleușanu)
Pe Strada Covaci
Poezii recitate direct din tonomat.
Dacă românul s-a născut poet, atunci tocmai ai găsit cel mai mic cenaclu din țară. Instalația conceptuală vintage îți pune la dispoziție o listă de poeme selectate din operele a cinci autori moderni și clasici. Alegi poemul, rostești titlul acestuia, prin pâlnia acustică, și apoi te bucuri de modul în care sunt recitate versurile. De cine? De interpretul din tonomat. Vei avea parte de o experiență aparte, live și nefiltrată de mijloace electronice. Din nefericire, nu vei ști niciodată identitatea recitatorului, iar de aici poți începe o întreagă elegie...

Simona Strungaru Symphonics meets Pisica Patrata (România, Simona Strungaru)
Intersecția Străzii Carada cu Strada Lipscani
Pentru ochi și urechi: muzică și grafică live.
30 de minute de concert simfonic insotit de proiectia desenelor realizate in timp real.
Ce se întâmplă atunci când mixezi o orchestră formată din 30 de muzicieni cu unul dintre cei mai cunoscuți artiști grafici ai Capitalei? Obții peste 30 de minute de concert simfonic, îmbogățit de proiecția celor zece desene realizate în timp real. Încântare pentru urechi, bucurie pentru ochi. Simona Strungaru este pianistă, dirijor și compozitor de muzică de film. Alexandru Ciubotaru este creatorul desenelor care au înveselit pereții gri ai Capitalei, precum și coautor al volumului “Istoria benzii desenate românești”.

Kaleidopolis (România, Aural Eye)
Intersecție Strada Gabroveni cu Strada Șepcari
Privește orașul prin ochii unui caleidoscop gigantic.
Bucureștiul de astăzi și de altă dată prinde viață. Te-ai întrebat cum s-ar vedea Capitala printr-un caleidoscop gigantic? Surprinde imaginile în mișcare, prin tubul cu oglinzi. Vei fi surprins să descoperi Arcul de Triumf sau Ateneul Român într-un mod complet nou, datorită efectului de fragmentare.


Șezatoare cu cântec (România, Mindscape Studio și ELEVATOR Art Group)
Pe Strada Franceză, lângă Muzeul Curtea Veche
Așază-te și creează cântec și culoare.
Vechile obiceiuri ale comunităților rurale întâlnesc tehnologia prezentului. Șezătoarea cu cântec întărește relațiile dintre indivizi, dar nu lasă tehnologia să împiedice procesul de comunicare. Dimpotrivă, instalația așteaptă ca trecătorii să se așeze comod pe cuburi și să declanșeze sunetele și efectele vizuale. Astfel, comunicarea non-verbală intră într-o nouă dimensiune, iar conversațiile sunt animate de creativitate.


București. Strat cu strat (România, Mindscape Studio)
Strada Franceză, Hanul lui Manuc
Vopsește virtual pereții cu un trafalet tehnologic.
Dacă arheologii descoperă diferitele fațete ale orașelor vechi scotocind strat cu strat, această instalație îți dezvăluie istoria Bucureștiului prin adăugarea câte unui element nou. Rola pentru grafitti ajută participanții la festival să vopsească un perete cu imagini vii, având la dispoziție elemente recognoscibile. Astfel, istoria orașului se lasă descoperită în mod natural, an cu an, deceniu cu deceniu și secol cu secol.

Cosmic Rain (România, Mindscape Studio)
Pe Strada Lipscani, la Hanul Gabroveni
O ploaie de stele chiar pe ferestrele Hanului Gabroveni.
O noapte albă trebuie să fie cu adevărat de neuitat, deci nu poate fi concepută fără o ploaie de stele. La Hanul Gabroveni ai ocazia să admiri o ploaie de stele în miniatură, proiectată direct pe ferestrele clădirii. Ai nevoie doar de un coechipier alături de care să te ferești de corpurile cerești care se îndreaptă cu viteză către sol. Scapă cu bine din ploaia de stele și descoperă legături cu oamni noi, într-o manieră distractivă și antrenantă.

Street Sound (România, Modulab)
Pe Strada Covaci
Soundtrack-ul vieții tale creat live prin mișcările trupului.
Instalație sonoră interactivă alcătuită din 10 boxe ce generează un soundscape format din sample-uri muzicale declanșate de prezența și de mișcările trecătorilor. E timpul să te simți ca într-un thriller captivant. Pășește cu încredere și lasă cele zece boxe ale instalației să te surprindă. Prezența ta activează senzorii și declanșează un soundscape format din sample-uri muzicale. De aici, scenariul noptii tale albe poate evolua după cum dorești.

Pixelart (România, Modulab)
Intersecția Străzii Carada cu Strada Doamnei
Atingi și desenezi în pixeli.
Hrănește-ți curiozitatea și atinge display-ul luminos interactiv. Imaginile și mesajele afișate depind de tine! Aprinde pixelii ecranului. Stinge-i pe cei deja activați. Trasează linii, desenează pătrate, animale, forme abstracte sau scrie un text scurt. Lasă-te surprins de tine însuți!

Laser Grid (România, Modulab)
În Pasajul Latin, Piața Roma
Evită razele laser ca să nu declanșezi alarma.
Capcana urbană formată dintr-un grid de raze laser ce declanșează o alarmă în momentul în care una dintre raze este întreruptă, provocând trecătorii la o experiență amuzantă și plină de adrenalină.

Să spargi o bancă îți oferă o porție mare de adrenalină, dar și consecințe la care nu ai vrea să te gândești. De ce să nu păstrezi partea amuzantă, cea în care te străduiești să eviți razele laser. Întrerupe una dintre raze și vei declanșa alarma. Intră într-o experiență amuzantă și totuși solicitantă, la care îți poți provoca prietenii.

Big Bob Band (România, Les Ateliers Nomad)
În Piața Roma
Mișcă-te și dă viață unui alter-ego 8 BIT.
Stilul 8 BIT nu putea lipsi de la o veritabilă sărbătoare a orașului tău. Big Bob Band te ajută să interacționezi liber la generarea de sunete și imagini vizuale. Dă viață personajului digital prin intermediul butoanelor colorate, al clapelor midi custom made și al padurilor cu bețe de tobe. Folosește instrumentele pentru a-l face pe Big Bob să te amuze cu expresiile lui și cu sunetele reactive.

Trigger Fun (România, Les Ateliers Nomad)
Intersecția Străzii Poștei cu Strada Mandinești
Pedalezi neîncetat și activezi o super animație pe clădire.
Conceptul instalatiei interactive consta in amplasarea aleatorie in spatiul public a unor butoane, manete, biciclete statice, senzori activati de presiune, miscare sau alte tipuri de interactiune fizica umana. Acesti senzori vor declansa animatii proiectate pe suprafata unei singure cladiri, in momentul descoperirii si activarii lor de catre publicul participant.

Aquatic Harp (România, Intouch Media)
Intersecția Străzii Lipscani cu Străda Smârdan
Atinge undele de lumină și activează sunete minunate.

***ARCUB

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu