miercuri, 9 septembrie 2015

Călătoria 60




Arta plastica contemporana romaneasca


Titu Toncian


Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia


12 septembrie - 25 octombrie 2015






    La ora 17:00, la Ghețărie, Titu Toncian, artist conceptual, ceramist, pictor şi experimentalist al generaţiei ’80, Profesor Universitar Doctor la secția de ceramică-sticlă-metal, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, prezintă la ceas aniversar expoziția Călătoria 60.
    Curatoriată de Raluca Băloiu, expoziția va fi deschisă publicului de doamna Doina Mândru:
"Titu Toncian […] este unul dintre cei mai reprezentativi exponenți ai Generației '80, printre artiștii transilvăneni. Numele său a devenit treptat cunoscut în perioada eroică (deceniul trecut), în care activitatea Atelierului 35 al Uniunii Artiștilor Plastici și Expozițiile naționale ale tineretului se constituiseră, în bună parte, prin inițiativele curajoase ale câtorva oameni, în singurele forme <la suprafață> ale unei reale efervescențe creatoare, altfel aflată în condiția de <underground>, datorită cenzurii ideologice. Erau expozițiile, simpozioanele, taberele de creație, prin care s-a impus Generația '80 în artele noastre vizuale. Dificultățile și riscurile comune, nevoia de comunicare, în ciuda obstacolelor, soliditatea profesională și voința de a nu accepta izolarea de pulsul cultural internațional, formele multiple ale războiului cu dictatura, pentru salvarea vieții spirituale, au stimulat unitatea de simțire și multiplicitatea în unitate de acțiune a respectivului <detașament> intelectual.
    Pe de altă parte, credem că au existat și factori specifici, care particularizează această generație față de, să zicem, predecesoarele imediate și care justifică, în bună măsură, comentarea ei ca segment cultural aparte – este vorba de simultaneitatea discursurilor creator și teoretic/critic, de opțiunea din ambele perspective, formulată pentru postmodernism (interesant de urmărit fiind, însă, și coexistența elementelor post moderniste cu cele (neo)moderniste), de paralelismul comunicant al situațiilor în literatură, artele vizuale și alte zone ale creativității culturale. Generația '80 s-a format și ființează în parametrii unei accentuate conșiințe de sine, se autoanalizează și se contextualizează fără a-și uita sau nega predecesorii." (fragment din Portret de optzecist, Adrian Guță, revista Tribuna, nr. 3/1994).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu