miercuri, 17 iunie 2015

Ținută, culoare, stil – Cămașa țărănească de altădată




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


24 iunie - 9 august 2015






     Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să participați în data de 24 iunie 2015, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției Ținută, culoare, stil – Cămașa țărănească de altădată din Colecțiile Cantacuzino și Brătianu ale MET.
     În anul 1934, doamnele Eliza Brătianu și Sabina Cantacuzino – soția și, respectiv, sora marelui om de stat Ionel I. C. Brătianu – au donat Muzeului Etnografic al Ardealului o colecție de excepție, cuprinzând 191 de piese de port, în cea mai mare parte ii, databile în ultimul sfert al secolului al XIX-lea –începutul secolului al XX-lea, provenind din diverse zone etnografice din România. Această colecție extraordinară va fi expusă pentru prima dată în integralitatea ei.
    În cadrul portului femeiesc tradițional românesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală: a păstrat dealungul unei perioade lungi elemente arhaice (elemente de croi, tehnici de decorare, ornamentică); a marcat apartanența comunitară printr-o unitate structurală și decorativă clară în cadrul diferitelor zone etnografice; a evidențiat în cel mai înalt grad (prin calitatea materialelor și a execuției) statutul social-economic și personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeșe, spăcel, ciupag etc., ea a intrat în conștiința publică cu prima denominație, devenită generică.
    Născută la inițiativa comunității online La Blouse Roumaine, Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, a ajuns la cea de a treia ediție și mobilizează din ce în ce mai multe organizații și comunități din întreaga lume.
     Anul acesta, Muzeul Etnografic al Transilvaniei se alătură acestei inițiative pentru a doua oară, fixând pe ziua de 24 iunie vernisarea unei expoziții de amploare, care valorifică piesele din două colecții încă neexplorate, de o remarcabilă valoare științifică și culturală: colecțiile Sabina Cantacuzino și Eliza Brătianu. Cele 191 de piese de port, databile în ultimul sfert al secolului al XIX-lea–începutul secolului al XX-lea, provenind din diverse zone etnografice din România, au fost donate Muzeului Etnografic al Ardealului în anul 1934. Preocuparea celor două doamne din familia Brătianu (prima fiind sora, a doua soția prim-ministrului I. I. C. Brătianu) pentru portul țărănesc se înscrie în tendința generală a înaltei societăți central- și est-europene, de a-și manifesta atașamentul, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, față de această clasă socială, considerată întruchiparea spiritului național. În România o asemenea inițiativă a aparținut, în mod semnificativ, reginelor Elisabeta și Maria, care adesea au îmbrăcat portul țărănesc, ba chiar l-au introdus și în protocolul curţii regale.
    Selecția de piese, expuse în cadrul expoziției, oferă vizitatorilor o incursiune în timp și spațiu
și, în același timp, o experiență estetică memorabilă.
     Expoziția este realizată în cadrul proiectului Clujul omagiază Ziua Internațională a Iei, realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca, sub egida şi pentru susţinerea candidaturii oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A IEI
 – PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR DIN 24 IUNIE 2015

10:00 Deschiderea târgului de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, 
str. Memorandumului nr. 21, cu participarea creatoarelor populare 
Elvira Gavriș (Bedeciu), Marioara Șaitiș (Bedeciu), Viorica Copaci (Râșnov);
16:00 Flashmob – Piața Avram Iancu – Piața Unirii: 
participă Ansamblul Jucăușii de pe Someș din Cluj-Napoca, 
Ansamblul Muguri de dor din Palatca, 
ceterașul Lia Pop din Frata, voluntari;
18:00 Vernisajul expoziției Ținută, culoare, stil – colecția Brătianu-Catacuzino –
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21;
20:30 Obicei de Sânziene cu Asociația Zestrea, Joc cu ceterași de la Frata – 
Muzeul Poarta de su` Feleac, Colonia Sopor nr. 20.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu