joi, 26 martie 2015

LVMEN EST OMEN. Arta, istoria și spiritualitatea iluminatului artificial




Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


martie - 23 august 2015





    Proiectul expozițional inițiat de dr. Laurent Chrzanovski, este rezultatul colaborării dintre numeroase instituții muzeale: Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj Napoca, Muzeul Național al Țăranului Român București, Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Institutul de Cercetări Eco- muzeale Tulcea, Muzeul ASTRA Sibiu, Muzeul de Artă și Istorie din Geneva. 


    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova marchează anul 2015 ca Anul Internațional al Luminii și al Tehnologiilor bazate pe lumină. La propunerea organizațiilor științifice din toată lumea Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat 2015, Anul Interațional al Luminii. Acesta este atât un proiect educațional interdisciplinar, cât și un proiect de comunicare a științei în care s-au implicat peste 100 de parteneri din mai mult de 85 de țări. Acest An Internațional reunește diverse instituții, inclusive UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), societăți și uniuni științifice, instituții educaționale și de cercetare, platforme tehnologice , organizații non-profit și parteneri din sectorul privat pentru a celebra semnificația luminii și aplicațiile sale pe toată durata anului 2015.


   În anul 2015, omenirea celebrează o serie de momente de marcă din istoria științei: lucrările de optică ale lui Ibn Al Haythem ( sec. al IX-lea), noțiunea de lumină, ca undă propusă de Fresnel ( 1815), teoria electromagnetică a propagării luminii propusă de Maxwell (1865), teoria efectului fotoelectric a lui Einstein (1905) și relativitatea generală (1915), descoperirea radiației cosmic de fond de către Penzias și Wilson și transmisia luminii prin fibră optică (1965). De asemenea, în anul 2015 se împlinesc șase decenii de la înființarea SPIE, Societatea Internațională pentru Optică și Fotonică.


   Expoziția LVMEN EST OMEN. Arta, istoria și spiritualitatea iluminatului artificial exprimă bogăția și evoluția corpurilor de iluminat pe cele cinci continente, prin intermediul unei selecții de fotografii și documente de epocă și a mai mult de trei sute de piese, din antichitate și până la apariția electricității. Totodată permite descoperirea rolului luminii în viața cotidiană, religioasă, profesională și chiar festivă deschizând, deopotrivă ușa spre o reflecție mai profundă asupra valorii simbolice a acesteia și asupra impactului social al iluminatului artificial.
Un aport semnificativ în cadrul evoluției iluminatului artificial l-a avut prima rafinărie din lume, deschisă la Ploiești, la inițiativa fraților Mehedințeanu, care a produs petrol distilat, în anul 1856; acest produs miraculos, care ardea cu flacără luminoasă, de intensitate și formă constantă, eliminând străvechiul ulei de rapiță folosit până atunci.


    Bogăția puțin cunoscută a colecției de corpuri de iluminat păstrate în România, din epoca dacică până în perioada modernă, permite organizatorilor realizarea unui parcurs muzeografic diacronic inedit. Interactivitatea multimedia a expoziției a devenit posibilă datorită Swiss Web Academy Sibiu, astfel cu ajutorul unei tablete sau a unui smartphone, publicul poate avea acces la secvențe filmate, ilustrând modul de funcționare a celor mai reprezentative obiecte și instalații de iluminat.


    Expoziția va putea fi vizitată, pînă la 23 august 2015, zilnic între orele 9.00-17.00, exceptând zilele de luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu