luni, 16 martie 2015

Eveniment cultural




Lansare de carte


Muzeul Național de Istorie a României, București


18 martie 2015





   Muzeul Naţional de Istorie a României are plăcerea să anunţe lansarea mai multor publicaţii ce fac parte din proiecte ample derulate de muzeu în ultimii ani.
    Evenimentul are loc miercuri, 18 martie 2015, începând cu ora 13.00, la sediul MNIR din Calea Victoriei nr.12, Sala Lapidarium. Vor lua cuvântul: Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, dr. Adrian Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei G. Oprescu şi dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Albumul Orașele Moldovei

   Cel de-al treilea album publicat în cadrul proiectului Imago Romaniae. O fereastră a istoriei deschisă spre o ţară şi oamenii ei, aşa cum au fost acestea o dată… este dedicat orașelor Moldovei istorice (incluzându-le, așadar, și pe cele din Basarabia și Bucovina). Albumul adună imagini şi date esenţiale despre 37 oraşe şi târguri moldoveneşti de odinioară: Adjud, Bacău, Bălți, Bârlad, Bolgrad, Botoșani, Câmpulung Moldovenesc, Cernăuți, Cetatea Albă, Chișinău, Dorohoi, Fălticeni, Focșani, Galați, Gura Humorului, Herţa, Hotin, Iași, Ismail, Moinești, Pașcani, Piatra Neamț, Rădăuți, Roman, Siret, Solca, Soroca, Storojineț, Suceava, Tecuci, Târgul Frumos, Târgul Neamț, Tighina, Vaslui, Vatra Dornei, Vâlcov şi Vijnița. Este vorba de gravuri, litografii, fotografii şi cărţi poştale, hărţi şi planuri datând din secolele XVIII-XX (până în 1947), cele mai multe dintre ele păstrate în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României. Pe lângă colecţiile noastre, s-au mai folosit materiale documentare puse la dispoziţie cu multă generozitate, de către colecţionarii Dumitru Grumăzescu, dr. Cristian Scăiceanu, ing. Dumitru Cristian şi dr. George Trohani dar și de Muzeul Județean Vaslui. Albumul este bilingv (în lb. română și lb. engleză).

Volumul Capodopere din patrimoniul MNIR – 2014

   Volumul al treilea al acestei serii reuneşte exponatele prezentate publicului în cadrul expoziţiilor temporare din ciclul Exponatul lunii organizate în cursul anului 2014. Aceste expoziţii au prezentat publicului atât piese individuale, cât şi seturi de piese (tezaure sau garnituri de podoabe şi accesorii vestimentare) de cea mai mare importanţă istorică, artistică sau patrimonială din colecţiile noastre. Exponatele selectate acoperă un interval cronologic întins, care merge din faza finală a epocii neolitice (cca 4500-3500 a. Ch.), până la sfârşitul secolului al XIX-lea (1894), ilustrând etape importante ale dezvoltării istorice a spaţiului românesc din preistorie şi până în vremurile moderne: Frontonul de templu de la Truşeşti; Pandantive eneolitice din mandibule de Canis familiaris L.; Tezaurul de silicve de la Poiana Mică; Tezaure de podoabe de influenţă bizantină (secolele XIII-XIV); Codex Altemberger, uimitorul manuscris medieval al saşilor din Sibiu; Garniturile de podoabă nobiliare din Transilvania; Preţiosul Tetraevanghel al Bisericii „Sf. Sava cel Sfinţit“ din Iaşi; Fragmentele de pictură murală de la Biserica Trei Ierarhi; Ordinul Unirii; Arborele genealogic al tuturor statelor Europei și al suveranilor lor. Volumul este bilingv (în lb. română și lb. engleză).

Albumul București 555

    Pentru a marca împlinirea, în anul 2014, a 555 de ani de la prima atestare documentară a Capitalei, Muzeul Național de Istorie a României a editat un album cu o selecție a celor mai frumoase imagini ale Bucureștiului aflate în colecția instituției noastre. Imaginile acoperă perioada secolelor XV – XX și cuprinde, pe lângă aspecte edilitar-urbanistice, și mărturii ale vieții sociale, politice și economice din trecutul celui mai important oraș al României. Albumul este bilingv (în lb. română și lb. engleză).

Volumul Din viața regelui Carol I

    În anul 2014 s-au împlinit 100 de ani de la moartea regelui Carol I. În acest context, Muzeul Național de Istorie a României a decis publicarea unei ediții anastatice a volumului apărut, sub coordonarea lui Al. Tzigara-Samurcaș, în anul 1939 (la un secol de la nașterea celui dintâi rege al României). Volumul constituie o lectură deosebit de interesantă pentru toți iubitorii de istorie, cuprinzând, printre altele, mărturii ale unor personalități care l-au cunoscut și au colaborat cu Carol I.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu