miercuri, 16 iulie 2014

Basm Festival




Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud


Bistrita


prima editie, 18 - 20 iulie 2014





   HungaRomânismele, Post-Industrial Stories și Fascinația Meșteșugului sunt cele trei proiecte prezentate la expozițiile găzduite de Complexul Muzeal Bistrița Năsăud în cadrul Basm Festival, 18-20 iulie.
    Vă așteptăm la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud pentru vernisajele celor trei expoziții, în fiecare zi de la ora 17:00.
    Ideea de bază a proiectului HungaRomânisme este de a traduce mot-a-mot cuvinte și expresii din limba maghiară în română și invers. Rezultatul, de cele mai multe ori impregnat cu un cinism sănătos, urmează a fi ilustrat. Ieșeanca Alexandra Damian adună expresiile, iar Sugár Teodor Dávid din Sf. Gheorghe le traduce și le explică, iar autorii-artiști ai măiestrelor ilustrații sunt: George Roșu, k., Potop, Cutărică, DUNGI și mulți alții. Micile ambuteiaje datorate mediului multicultural și tratate cu artă, urmând totodată scopul asumat al aplanării conflictelor interetnice, au intrat rapid în vizorul opiniei publice captând atenția presei naționale și internaționale.
    Post-Industrial Stories este un proiect de fotografie documentară realizat de Ioana Cîrlig și Marin Raica. Dezvoltat pe termen lung, proiectul își propune documentarea legăturii dintre om și mediu in zonele industriale din Romania.
   Cei doi fotografi locuiesc în zonele-subiect (aproximativ 1 an în fiecare oraș), căutând să înțeleagă povestea comunității din interiorul acesteia.
   Fascinaţia Meşteşugului este un proiect documentar de fotografie și video realizat de Matei Pleşa. Proiectul a fost conceput din dorinţa de a arăta şi promova vechi meserii, valori româneşti care sunt din ce în ce mai rare, uitate sau nepreţuite. Proiectul își propune șă motiveze oameni, să spună poveşti de viaţă mai mult decât impresionante, căci, sunt unele cuvinte, fapte sau lucruri care pot să marcheze.
   Basm Festival este inițiat de asociația Bistrița Civică și face parte din o serie de proiecte pentru promovarea orașului și diversificarea vieții culturale locale.
   Prima ediție Basm Festival are loc între 18 și 20 iulie, în săptămâna în care Bistrița aniversează 750 de ani de la prima atestare documentară sub acest nume.

Mai multe detalii pe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu