marți, 18 noiembrie 2014

Cotidian de război




Muzeul Municipiului Bucuresti


19 noiembrie - 15 decembrie 2014




    Primul război mondial nu a reprezentat numai deplasări de fronturi, situaţii neprevăzute şi succesiuni de evenimente, ci și semnificaţia unor răsturnări radicale, dureroase pentru mentalul colectiv, cu puternice implicaţii în sfera socială și implicit politică.
    Primul război mondial a avut drept rezultat prăbuşirea unei lumi şi apariţia alteia, unde vechile generaţii nu se puteau regăsi şi adapta. Încercarea de a găsi un refugiu unde timpul să se fi oprit ca prin minune, devenise un reper imaginar pentru generaţiile mai vechi. O situaţie mai grea o avea generaţia care făcuse războiul, o generaţie care la 20 de ani se rupsese definitiv şi iremediabil de cei de acasă.
   Pe negândite se conturează o barieră între cele două lumi: cei de acasă şi cei din tranşee. Cei din tranşee, după patru sau cinci ani de război, revin acasă cu obiceiuri schimbate şi gânduri radicale.
   Războiul a bulvesat întregul cotidian, a schimbat caractere, a provocat traume colective puternice.
  Proiectul Cotidian de război dorește să ofere publicului o reprezentare fragmentară a vieții bucureștene de acum o sută de ani. Deși Europa se aprindea în văpaia războiului în România și la București se trăia într-o pace aparentă, care a devenit treptat un factor de presiune foarte puternic.
   Expoziția este găzduită de Muzeul Municipiului București, la Palatul Suțu, în perioada 19 noiembrie – 15 decembrie 2014. Vernisajul expoziției se va desfășura în ziua de 19 noiembrie, ora 13.00, la Palatul Suțu, cu participarea Asociaţiei Tradiţia Militară (www.traditia-militara.ro) care face parte din cel mai vechi nucleu de reconstituire istorico-militară a secolelor XIX-XX din România, fiind prima organizaţie de profil înscrisă oficial, şi reprezintă ţara la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare. Preşedintele de Onoare al ATM este Academician Dinu C. Giurescu, iar Consultant Militar este Col. Dr. Vasile Popa – fost Director al Muzeului Militar Naţional. ATM a participat la nenumărate manifestări specifice, începând din anul 2004 (http://www.traditia-militara.ro/forum/YaBB.pl?board=2), în patrie, dar şi în 9 ţări străine: Franţa, Italia, Germania, Austria, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina şi Rusia. Statutul juridic a fost obţinut în martie 2007 şi actuala denumire a fost adoptată în anul 2008. ATM este singura organizaţie de profil care participă anual la parada militară de Ziua Naţională de la Arcul de Triumf, începând de la 1 Decembrie 2009.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu