luni, 29 septembrie 2014

Poduri Europene




Arta plastica contemporana 


Muzeul de Arta Constanta


1 octombrie 2014






Atelierul International de Creatie Feminina Contemporana

    O initiativa a  Rodicai Xenia Constantin, Presedinta Asociatiei Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania, acest proiect demarat in 2004, reuneste în fiecare an, la tarmul Mării Negre, artiste valoroase din Olanda, Germania, Bulgaria si Romania: Karla Kassennar (Olanda), Karin Welke si Erika Sellmann Busching (Germania), Miriana Savova (Bulgaria), Maria Pelmus, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Alma Redlinger, Sorina Tibacov, Carmen Poenaru, Dora Dumitrescu, Marinela Mantescu.


     An de an, prestigiul Podurilor Europene a crescut, artiste din Romania fiind invitate la randul lor sa expuna in galerii importante din Europa.
    Cel putin o data pe an, in Romania s-a organizat o expozitie ampla cu lucrarile realizate de artistele participante la Atelier.
    Vernisajul Expozitiei Poduri Europene 2014, unde vor fi expuse lucrarile artistelor participante la Tabara de Creatie de la Eforie Sud, va avea loc la Muzeul de Arta Constanta, pe 1 octombrie 2014, incepand cu ora 18:00.
    Evenimentul este sustinut de Fundatia Fildas Art si de Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica in calitate de organizatori si de Farmaciile Catena, prin Programul Catena pentru Arta, in calitate de sponsor.


      Pe 7 aprilie 2014 Galeria Senso s-a redeschis cu expozitia cu lucrari de pictura, grafica si sculptura realizate de artistele participante de-a lungul anilor la Atelierele Poduri Europene.
      "Expoziţia internaţională de pictură şi sculptură Poduri Europene, organizată de Fundaţia Fildas Art, Asociaţia Femeilor Creatoare de Artă Plastică în România şi lanţul de farmacii Catena reuneşte lucrări de pictură şi sculptură realizate în cadrul atelierului desfăşurat în anul 2014 la Eforie Sud. Sunt doamne creatoare care au lucrat în ritm alert, cu inspiraţie şi consecvenţă, cucerite de zona aleasă, căreia marea generaţie interbelică i-a acordat statutul privilegiat de cale solară a picturii româneşti, de emulaţia şi convivialitatea prilejuite de traiul şi lucrul în comun. Tabăra-atelier nu şi-a propus revenirea la pictura atmosferică, tematici restrictive, o recuzită obligatorie (scoici, valuri, furtuni, stânci, nave în pericol, ce-i drept mai rare în anotimpul, timpul şi locul alese), ci a dorit şi a putut să adune laolaltă – graţie operei de mecenat a doamnei Anca Vlad – creatoare cu renume şi drept de cetate în plastica europeană, cu propensiune către monumental şi abstract; alegerea participantelor, din care orice factor aleatoriu a fost exclus prin alegere şi prognoză, prilejuieşte întâlniri între generaţii şi personalităţi, între artiste aflate în perioadele de formare şi confirmare, reuşind cu fiecare tabără şi manifestare expoziţională, să provoace o atmosferă de comunicare interculturală, de alteritate, concentrare şi creativitate." (dr. Doina Pauleanu, critic de arta si director al Muzeului de Arta din Constanta)

 
Acest material va este oferit de Catena.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu