luni, 1 septembrie 2014

Exponatul lunii




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


1 - 31 septembrie 2014





   Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi, 2 septembrie 2014, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII SEPTEMBRIE.
    Pentru perioada 1- 30 septembrie 2014, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de FIBULA PORUMBEL.
    Fibula porumbel a fost descoperită în anul 1980 pe teritoriul localităţii Dulceanca (judeţul Teleorman).
    La o distanţă destul de mică de locul descoperirii se găseşte situl arheologic datat în sec. III d. Chr., cercetat de către arheologul Suzana Dolinescu-Ferche între anii 1963-1966.
    Fibula este de bronz şi are o lungime de 3,8 cm, înălţimea de 1,4 cm şi o greutate de 7 g. Este într-o stare destul de bună de conservare, fiind acoperită de o patină verzuie. Acul lipseşte fiind probabil rupt din vechime. Arcul este modelat în formă de pasăre, posibil un porumbel. Pasărea este redată destul de realist, corpul fiind alungit, triunghiular în secţiunea transversală, gîtul este scurt, arcuit, capul mic, iar ciocul de mici dimensiuni este îndreptat în jos. Coada este scurtă şi lată, orientată oblic în sus. Aripile sunt strânse pe lângă corp iar penele aripilor sunt redate prin două grupuri a câte 7 incizii oblice. Port-arcul este articulat de picior printr-un nit.
   Acest tip de fibulă este cunoscut în literatura de specialitate sub numele de fibule porumbel – Taubenförmige Fibeln. Potrivit unor cercetători, fibulele în formă de pasăre evoluează pe o perioadă destul de îndelungată, din al doilea sfert al sec. I şi până la mijlocul sau sfârşitul sec. III d. Chr.
   Pentru descoperirea de la Dulceanca s-a considerat că, posibil, a fost adusă din castrul de la Roşiorii de Vede, situat pe Valea Urluiului. Acesta se afla la cca 12 km distanţă şi făcea parte din sistemul de fortificaţii ce formau limesul transalutan.
    Fibulele ornitomorfe au o istorie destul de veche, fiind datate încă din prima epocă a fierului. În Imperiul Roman erau destul de des folosite începând cu sec. I d. Chr. O dată cu dezvoltarea culturii popoarelor germanice începând cu sec. IV, fibulele ornitomorfe cunosc o dezvoltare remarcabilă. Ultimele din acest tip au fost folosite de către vikingi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu