vineri, 11 iulie 2014

Festivalul Traditiilor Pastoresti




Expo Transilvania, Cluj-Napoca


Prima editie


19 - 20 iulie 2014




   Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei îi invită pe toţi clujenii la Festivalul Tradiţiilor Păstoreşti, Ediţia I, ce va avea loc la Expo Transilvania, în zilele de 19 şi 20 iulie 2014. 
   Astfel, programul festivalului din prima zi va cuprinde, începând cu ora 10.00, următoarele momente: prezentarea asociaţiilor crescătorilor de oi din Transilvania, a meşterilor populari şi a obiectelor de artă tradiţională; vernisajul unei expoziţii de fotografie etnografică, Păstoritul în Transilvania- ora 11.00; o expoziţie chinologică de câini ciobăneşti româneşti – ora 12.00; degustare de preparate tradiţionale ciobăneşti la ceaun –  ora 13.00; spectacolul caritabil Din suflet pentru suflet destinat strângerii de fonduri, în ajutorul interpretei de muzică populară Anamaria German Vergu – ora 16.00 şi, de la ora 20.00, cina păcurarilor. 
   Duminică, 20 iulie manifestările vor debuta, la ora 10.00, cu sosirea turmei de oi şi a ciobanilor de la Jucu, pentru ca la ora 11.00  ciobanii vor mulge oile preparând, la faţa locului şi caşul de oaie. În continuare fluieraşul Vasile Cătineanu, horitorii din Câmpia Transilvaniei Traian Balcău, Emil Moldovan şi Grupul folcloric Mărişana, condus de Ioan Mariş le vor prezenta publicului aflat în incinta Expo Transilvania momente muzicale şi câteva obiceiuri tradiţionale. La ora 12.00, va fi deschisă o expoziţie la care vor putea fi admirate cele mai frumoase rase de oi româneşti, iar de la ora 13.00, ca şi în ziua precedentă, va avea loc o degustare de preparate culinare ciobăneşti.  
   La ora 16.00, în cadrul celei de-a doua părţi a spectacolului caritabil Din suflet pentru suflet, dedicat Amamariei German Vergu vor urca din nou pe scenă interpreţii de muzică populară, acompaniaţi de orchestra profesionistă Cununa Transilvană a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj.
    Invitaţii speciali ai evenimentului sunt Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni şi Asociaţiile crescătorilor de oi din Transilvania, coordonatorul proiectului fiind Eugen Ţepeş Stroia.     

***Traditii clujene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu