luni, 5 mai 2014

Zilele Muzeului Militar National




Muzeul Militar National Regele Ferdinand I


Bucuresti


editia a XIV-a, 10 - 11 mai 2014



Afis ZMMN-2014

   În zilele de 10 – 11 mai 2014, între orele 10:00 – 14:00, Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I organizează cea de-a XIV-a ediție a manifestării Zilele Muzeului Militar Naţional, tema aleasă pentru acest an fiind marcarea a 100 de ani de la Marele Război.
   În cele două zile ale evenimentului Zilele Muzeului Militar Naţional, specialiştii instituţiei, precum și entitățile participante așteaptă publicul larg cu un program variat şi interactiv.
   Astfel, sâmbătă dimineața, evenimentul debutează cu deschiderea expoziţiei temporare Centenarul Marelui Război 1914 – 1918, expoziție găzduită în Holul de Onoare al muzeului, care prezintă soldatul român în momente de luptă şi în repaos, precum și elementele importante ale vieţii cotidiene de pe front, prin expunerea de  uniforme, armament, decoraţii, obiecte  sanitare, fotografii etc.
   În curtea muzeului, atmosfera specifică Primului Război Mondial va fi reconstituită atât prin realizarea unui bivuac, prezentarea a unor aspecte militare și de viață cotidiană (Asociația 6 Dorobanți), demonstrații de instrucție și tactice, conform regulamentelor militare românești și germane specifice epocii (Asociațiile Tradiția Militară și Deutsches Freikorps), precum și prin demonstraţiile de tragere cu un tun de munte şi cu un mortier de tranşee din anii Primului Război Mondial ale Asociației Naționale a Colecționarilor de Arme.
   În paralel, standul organizat de Muzeul Transmisiunilor, filială a Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I va prezenta  un punct de transmisiuni militare în campanie, iar Asociaţia Societas Militae Getae, ai cărei membri vor fi echipaţi în costume medievale din secolul al XV-lea, vor prezenta reconstituiri de dueluri, mânuiri de armament alb şi tir cu arcul tradiţional.
   La standul Eroii Reîntregirii Naţionale va fi prezentată o fotoexpoziţie ce grupează fotografii ale monumentelor ridicate în cinstea memoriei eroilor români în perioada anilor 1916 – 1919, precum şi obiecte cu caracter memorialistic, obiecte în jurul cărora se va organiza şi un concurs tematic cu premii. De asemenea, la acest stand, vor fi prezenţi studenţi din Asociaţia Dacia de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, precum şi membri ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor Regina Maria.
   În ceea ce privește tradiţiile cercetăşiei, acestea vor fi reconstituite de Asociaţiile Fraţii Dimăncescu şi Cercetaşii Tradiţionali din România, care, prin standul de prezentare, demonstraţii şi jocuri cercetăşeşti vor încânta mai ales micii vizitatori.
   Pe lângă expozițiile permanente deschise, Muzeul Militar Național va avea și un stand special amenajat intitulat Restaurarea – știință și artă, unde specialiștii Laboratorului de conservare – restaurare al instituției vor expune o parte din obiectele de patrimoniu recondiționate. De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi prezente și alte muzee cu specific militar precum: Muzeul Pompierilor, Muzeul Jandarmeriei, Muzeul Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Muzeul Poliţiei Târgovişte care vor prezenta aspecte din activitatea lor.
   Una dintre noutățile ediției din acest an a Zilelor Muzeului Militar Național este reprezentată de prezența standului publicaţiei online Redescoperă Istoria, precum și cel al echipei de airsoft Iron Sky România. Redacția revistei Redescoperă Istoria va prezenta o microexpoziție intitulată Fragmente de Istorie. Presa și armata în perioada anilor 1914 – 1990, care va cuprinde aspecte ale presei și ale armatei de-a lungul unui secol măcinat de războaie. Concret, vor fi expuse publicații (ziare și reviste ale vremii), documente, legitimații, fotografii și aparatură foto, insigne, decorații, dar și uniforme militare. De asemenea, vor fi prezentate publicului și expoziția documentară 70 de ani de la înfrângerea Armatei Roșii în BĂTĂLIA de la TÂRGU FRUMOS.
  Echipa de airsoft Iron Sky România va prezenta O istorie a airsoftului, în cadrul căreia vor fi expuse publicații, documente, fotografii, uniforme, echipamente și arme de airsoft din diferite țări și perioade istorice. De asemenea, pe lângă expoziție, vor fi expuse și două vehicule utilizate în jocurile de airsoft: o motocicletă cu ataș Dnepr și un automobil ARO.
  Organizatorii precizează faptul că în cele două zile ale evenimentului vor avea loc depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 21 Inf. (sculptor Oscar Han), precum şi la monumentul dedicat generalului I. Em. Florescu, (sculptor Jules Clement Chaplain), prezentări de filme documentare, precum și miniconcerte de muzică militară şi muzică de epocă susţinute de fanfara militară a Serviciului Muzicilor Militare. Nu vor lipsi comercianții de antichități, precum și bucătăria de campanie, unde se va servi "hrană de război”, tradiționala fasole cu cârnați. Intrarea este liberă.
***redescoperaistoria.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu