Institutul de Cercetari Eco-Muzeale
Muzeul de Istorie si Arheologie, Tulcea
23 mai - septembrie 2014
Vineri, 23 mai 2014, ora 13.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Parcul Monumentul Independenței va avea loc vernisajul expoziției intitulată Verba volant, scripta manent, realizată de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României București, Muzeul Brăilei, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galați și Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte.
"Expoziţia prezintă publicului vizitator frânturi din istoria uneia dintre cele mai mari invenții din istoria omenirii – scrierea. Prin expunerea diverselor materiale-suport (piatră, ceramică, piele, lemn, hârtie etc.), a instrumentelor utilizate de-a lungul timpului pentru scriere (stylus-uri, pene de scris, tocuri, mașini de scris etc.), precum și a obiectelor conexe acestei activități (presse-papier, trusă de birou, teacă pentru instrumentul de scris, cutie pentru penițe, călimară, scrin etc.) expoziția punctează aspecte privitoare la istoria și evoluția scrisului, de la primele însemne/desene din perioada neolitică, până în perioada modernă.
Un loc aparte în cadrul expoziției îl ocupă instrumentele de scris ce au aparţinut unor personalităţi importante din viaţa politică. Amintim în acest context trusa pentru desen a domnitorului Al. I. Cuza, tocul folosit de Ion C. Brătianu la Congresul de la Berlin în 1878, creionul din aur al mareşalului Alexandru Averescu, biroul de lucru al redactorilor Gazetei Transilvaniei, călimările atribuite lui Mihail Kogălniceanu, trusa de birou a lui Petru Groza. Alături de acestea se regăsesc și obiectele de birou (tocuri cu peniţă, călimări, coupe-papier, presse-papier, mape de birou) ale unor mari personalități din sfera culturală: Mihail Sadoveanu, George Călinescu Tudor Arghezi, Edmond Nicolau, Alexandru Brătescu-Voineşti.
De asemenea, în cadrul expoziției sunt etalate valoroase manuscrise, tipărituri și facsimile manuale din sec. XVI-XIX, xilogravuri folosite în ilustrarea cărților, inele sigilare, vignete." (organizatori).
***blog.noviodunum.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu