Muzeul Judetean Teleorman
Alexandria
16 mai 2014 - 30 aprilie 2015
Muzeul Judeţean Teleorman va deschide vineri, 16 mai 2014, ora 12.00, expoziţia: Simbolul Crucii în arta populară teleormăneană.
Expoziţia este realizată cu exponate din colecţiile Muzeului Judeţean Teleorman şi Muzeului Petre Voivozeanu Roşiorii de Vede şi cuprinde piese de port popular - cămăşi femeieşti şi bărbăteşti, boscele, şorţuri, vâlnice, marame, brâie, ştergare - precum şi pristolnice şi o cruce pomelnic, datând din secolul al XVI –lea, ce provine de la Biserica din satul Râioasa, comuna Lunca.
Motivul crucii este prezent în foarte multe piese de port popular sau textile de interior. Este un motiv geometric, geometrismul fiind o caracteristică a artei populare româneşti.
Pentru români, crucea este protectoarea casei, apărătoarea holdelor şi a semănăturilor, este scutul de care tot răul se loveşte, fără şansa de a-l atinge pe omul credincios. Dintotdeauna, ţăranul român şi-a pus semnul crucii pe acoperişul caselor. Simbolul crucii se regăseşte şi pe ştergarele şi maramele ce împodobesc pereţii, străchinile agăţate în cuiere de lemn, lăzile de zestre precum şi pe spătarele scaunelor. Costumul popular românesc de sărbătoare, mai ales iile şi cămăşile, conţin de asemenea simbolul crucii în broderii şi cusăturile care le împodobesc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu