joi, 3 aprilie 2014

Fotograful brasovean Carl Muschalek



Muzeul de Etnografie Brasov


Donatia Gheorghe Corcodel


Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului


4 aprilie 2014





   Muzeul de Etnografie Brașov are deosebita plăcere de a vă invita la evenimentul Fotograful brașovean Carl Muschalek - 110 ani (1857-1904), donația Gheorghe Corcodel din Germania.
   Manifestarea va avea loc la Muzeul Civilizației Urbane, situat în Piața Sfatului nr. 15, în ziua de 4 aprilie 2014, la ora 17.00.



Vă așteptăm!

   În acest an comemorăm 110 ani de la dispariţia lui Carl Muschalek, unul din cei mai importanţi fotografi braşoveni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX.
   Muschalek a fost un maestru în arta portretisticii, imortalizând personaje de toate vârstele şi categoriile sociale din Braşov şi localităţile din jur, miile de fotografii realizate în atelierul său fiind o valoroasă sursă documentară pentru cunoaşterea ţinutei vestimentare, a modei şi nu în ultimul rând a "look-ului” femeilor, bărbaţilor şi chiar a copiilor din acea vreme.
   Muschalek face parte totodată din galeria marilor fotografi documentarişti din Braşov şi sud-estul Transilvaniei, clişeele sale pe sticlă constituind mărturii ale unor aspecte urbanistice, arhitecturale şi ale peisajului cultural al oraşului care între timp au dispărut ori s-au schimbat radical.
   Gheorghe Corcodel, care a fost fotograf la Muzeul Judeţean Braşov în anii ’70 şi a emigrat în anii ’80 în Germania, este un mare colecţionar de aparatură şi tehnică fotografică, de clişee pe sticlă şi fotografii vechi, dar şi de documente şi informaţii referitoare la fotografii care au activat la Braşov.

   Vizitând salonul fotografic din Muzeul Civilizaţiai Urbane a Braşovului, unde avem expuse multe fotografii de Carl Muschalek, Gheorghe Corcodel a făcut un gest de mare nobleţe şi generozitate, donând muzeului nostru un aparat fotografic provenit de la familia Muschalek, unul din cele mai performante aparate profesionale dinn lume în acea epocă precum şi documente, înscrisuri şi fotografii legate de activitatea fotografilor braşoveni Carl Muschalek, Leopold Adler, Josef Schuller, Samuel Herter.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu