vineri, 21 februarie 2014

300 de ani de la martiriul Brancovenilor




Muzeul de Arheologie Callatis


Mangalia


21 februarie 2014





   Vineri, 21 februarie 2014, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, din cadrul Complexului Cultural Callatis, s-a desfășurat, în parteneriat cu Primăria Mangalia și Consiliul Local, simpozionul intitulat: 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor. Cu susținerea prof. Corina Mihalache, directorul Liceului Tehnologic Ion Bănescu Mangalia, și a prof. Simona Ciobănel, directorul Colegiului Economic Mangalia, au fost prezenți la simpozion elevi ai celor două instituții de învățământ din localitate, însoțiți de prof. Marina Ștefan și prof. Mihai Sandu.
   În deschidere, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful muzeului callatian, a vorbit despre viața și personalitatea lui Constantin Brâncoveanu, ajuns domn al Țării Românești la vârsta de 34 de ani, o personalitate contradictorie care a condus țara timp de 26 de ani. 
  Dr. Sorin Marcel Colesniuc l-a descris ca fiind un bun om politic și iscusit diplomat, care s-a remarcat prin susținerea artei, culturii și credinței ortodoxe, astfel că domnia sa a însemnat o perioadă de progres cultural și artistic în istoria medievală a românilor.
   În continuare, a prezentat ascensiunea sa pe tronul Țării Românești, realizările din politica internă, abilitățile manifestate în relațiile externe și sfârșitul tragic al domnitorului. Constantin Brâncoveanu a fost decapitat în ziua de 15 august 1714, împreună cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei și cu sfetnicul Ianache Văcărescu, pentru că a refuzat convertirea la islamism.
   Următoarea comunicare a fost susținută de muzeograf Liliana Bădin, care a prezentat cele mai importante realizări culturale din epoca lui Constantin Brâncoveanu, printre acestea fiind: construcțiile religioase și laice, dar și operele de artă realizate în stilul brâncovenesc; susținerea tiparului și a școlilor românești; înființarea Academiei domnești din București și ctitorirea mai multor biserici și mănăstiri.
   La finalul simpozionului a fost audiată Balada lui Constantin Brâncoveanu (poezie populară culeasă și publicată de Vasile Alecsandri), în timp ce rulau imagini cu picturi religioase înfățișând-ul pe domnitor și fiii săi, dar și imagini cu cele mai importante construcții laice și religioase și opere de artă brâncovenești.
***ziuaconstanta.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu