luni, 5 august 2013

"Siruri de cuvinte in culori aprinse"




Arta plastica contemporana romaneasca


Cristian Badilita


Expozitia: Poeme pentru pasari si extraterestri


Galeria de Arta Contemporana, Muzeul National Brukenthal,

Sibiu


4 iulie - 16 august 2013






   Cristian Bădiliţă este un cunoscut patrolog şi biblist, doctor al Universităţii Paris IV-Sorbona, cu o teză despre Metamorfozele Anticristului la Părinţii Bisericii, autor a peste patruzeci de volume de studii, eseuri şi poeme. A coordonat traducerea comentată a Septuagintei în româneşte, iar acum publică o traducere ştiinţifică, amplu comentată a Noului Testament. 


   În paralel cu munca de cercetare, Cristian Bădiliţă dezvoltă un concept de poezie cu totul inedit: clasică în formă, ludică şi provocatoare în exprimare, propunând o "poezie expandată” ce intră în atingere cu teologia, arta plastică, dar şi cu stricta "banalitate” care ne înconjoară. 


  Prin această expoziţie, care cuprinde trei cicluri alcătuite din 70 planşe, 14 postere şi 7 tricouri "împoemate”, autorul nu-şi propune "să ia pâinea de la gura pictorilor, ci să aducă o fărâmă de cozonac la gura poeţilor”. Poezia nu este numai cuvânt, ci şi sunet, tăcere, culoare, atmosferă, formă grafică, tuşă monocromă sau zvâcnire policromă; nu de puţine ori, ea este vară primară cu ironia şi caricatura. 


  Despre expoziţie, criticul Alex. Stefănescu nota în Adevărul, 9 iunie, 2013: "Cu inventivitatea lui inepuizabilă C. Bădiliţă mereu ne ia prin surprindere. Îi uimeşte şi îi încântă până şi pe cei mai blazaţi cititori. Şirurile de cuvinte, scrise în culori aprinse, desprinse parcă din tablourile lui Chagall, devin contururi de frunze, de melci, de vehicule sau de himere. Sensul poeziilor intră astfel în rezonanţă cu semantica desenului, creând privitorului momente de reverie. Îţi vine greu, după vizitarea acestei expoziţii, să te mai întorci în lumea prozaică de afară.” 


  După Sibiu, expoziţia va fi găzduită şi de Biblioteca Naţională a României din Bucureşti, precum şi de Muzeul Literaturii din Iaşi. Planşele pot fi achiziţionate. (Curator: Rodica Şinca).

***Durata expozitiei a fost prelungita pana pe 16 august 2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu