marți, 19 noiembrie 2013

Eveniment aniversar




O colecție a afinităților elective - Colecția familiei Ilisei


Galeria de Artă DANA, Iași


20 noiembrie 2013





   Galeria de artă DANA din Iași găzduiește, pe simezele din str. Prof. Cujbă nr.17, expoziția de artă vizuală O COLECȚIE A AFINITĂȚILOR ELECTIVE | Colecția familiei Ilisei. 
   Vernisajul va avea loc pe 20 noiembrie, ora 18.00, iar în cadrul aceluiași eveniment vor fi lansate cărțile semnate de către scriitorul Grigore Ilisei: Priveliştile lumii în zugrăvituri de cuvinte, De la Vest tot la Vest, În grădinile jocului cu iluziile. 
   De asemenea va fi prezentat albumul O colecţie a afinităţilor elective, colecţia familiei Ilisei precum și volumul omagial Divanul cu prieteni-Grigore Ilisei 70. 
  În deschiderea evenimentului vor vorbi criticii şi istoricii literari Constantin Dram, Ioan Holban şi artiștii plastici Liviu Suhar, Constantin Tofan, Dragoș Pătrașcu. 
  "Colecţia aceasta, cum se menționează în prefața albumului, e una a afinităţilor elective, ne luminează zi de zi viaţa. Ne trezim şi adormim cu minunăţia lor iscată din jocul cu iluziile, sacra îndeletnicire a meşterilor ce-au dat-o la iveală. Şi peste zi simţim, privind lucrările, că vieţuim într-o împărăţie a frumuseţii. Ne mângâie şi ne îndepărtează de urâţenia existenţei. Ne încredinţăm, când le vedem sau ne gândim, de adevărul zicerii lui Dostoievski că frumuseţea va salva omenirea.
   Totodată, aşa cum s-au strâns în cei peste 40 de ani, piesele din colecţia Ilisei reprezintă şi un testimoniu al mişcării plastice postbelice, mai cu seamă a celei ieşene. De asta am dorit să le arătăm publicul şi să le reproducem în acest album-catalog. Sunt mulţumit că acest fapt are loc când rotunjim 70 de ani de viaţă. Una dintre raţiunile noastre a fost slujirea frumosului. Colecţia aceasta este, poate, una dintre dovezile umilelor noastre strădanii şi reuşite.” (Grigore Ilisei
  Născut 20 noiembrie 1943, în satul Văleni, comuna Mălini, fostul judeţ Baia (în prezent Suceava). Fiul preotului Ilie Ilisei şi al învăţătoarei Georgeta Zăhărescu (Ilisei). Absolvent al Liceului Nicu Gane Fălticeni (1961) şi al Facultăţii de Filologie (Secţia română) a Universităţii Al. I. Cuza, Iaşi (1966). La finalizarea studiilor universitare a început o carieră în audiovizualul românesc, fiind rând pe rând redactor la Radio Iaşi şi Radio Bucureşti, redactor şef adjunct la Programul III al Radioului Naţional şi la Radio Iaşi. S-a aflat în fruntea echipei care a redeschis Radio Iaşi în decembrie 1989, fiind ales atunci director al acestuia. În 3 noiembrie 1991 a inaugurat TVR Iaşi, contribuind în calitatea sa de director la impunerea acestuia pe plan naţional şi internaţional. Din 1997 şi-a continuat parcursul profesional în televiziune ca realizator, semnând numeroase emisiuni, mai ales culturale, difuzate de programele naţionale şi regionale. S-a manifestat activ şi în presa scrisă, colaborând la principalele ziare şi reviste româneşti. Între 1983 şi 1989 a fost redactor de rubrică la revista Convorbiri literare. În anii 2004, 2005 a lucrat în diplomaţie.
   Jurnalistul a fost dublat de un prolific literat. A debutat în literatură în 1972 cu volumul de proză scurtă Năvod pentru scrumbii albastre, Editura Junimea. Şi-a aşezat semnătura pe şapte cărţi de beletristică, între care cinci romane. Scrierile romaneşti Ceasul oprit (1980) şi Pasaj de raţe sălbatice (1996) au fost încununate cu Premiul de proză al Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi, respectiv cel al revistei Ateneu. Totodată, prozatorul a fost o prezenţă notabilă şi în publicistică prin cele peste 25 de volume de reportaje, însemnări de călătorie, interviuri, eseuri, cronici plastice, tipărite de edituri din Bucureşti şi Iaşi, unele dintre acestea distinse cu premii prestigioase. În publicistica sa un loc aparte îl au artele frumoase. A editat şase albume de artă, Călin Alupi, în colaborare cu Aurel Istrati, (1996), Iulia Hălăucescu (1999, 2005), Victor Mihăilescu Craiu (2008), Eugen Ştefan Bouşcă (2011), Iftimie Bârleanu (2013). A comentat vreme de aproape 40 de ani fenomenul plastic în emisiuni de radio,televiziune şi în articole apărute în presa scrisă.
   Membru din 1975 al Uniunii Scriitorilor, a condus între 2001 şi 2004 Filiala din Iaşi a U.S. Activitatea sa de jurnalist şi scriitor a fost recunoscută şi preţuită şi prin înalte distincţii ale statului român şi comunităţilor locale. Este decorat cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a III-a (1979) şi Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler (2002), Crucea Patriarhală (2003). A fost desemnat cetăţean de onoare al municipiilor Iaşi şi Fălticeni (2003) şi al comunei Rădăşeni, judeţul Suceava (2003).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu