sâmbătă, 5 octombrie 2013

In Memoriam Gheorghe Struna (II)



Colectii si Colectionari


Cartofilie


Ocne, Mine, Penitenciare si Inchisori






Introducere


  Articolul face parte dintr-un nou serial. Acesta se doreste a fi un omagiu adus unui pasionat colectionar, filatelist in primul rand, dar si cartofil. Colegii din Asociatia Filatelistilor Timisoara isi aduc aminte cu siguranta de Gheorghe Struna si sunt convins ca intr-un mod elogios.
  Dincolo de satisfactiile personale pe care ti le aduce orice colectie, eu cred ca nu exista implinire mai mare decat aceea in care rodul pasiunii tale, dincolo de premiile obtinute in cadrul unor expozitii, indiferent de rangul acestora, ajunge la un public cat mai larg, la sufletul lui as indrazni sa spun.
  Acesta este si rostul demersului meu: de a face sa parvina la cat mai multi dintre noi aceste imagini, stranse cu migala, cu sacrificii uneori, imagini ale unei pasiuni de-o viata. Viata din pacate curmata prea repede.
  Multumesc mult fiicei lui Gheorghe Struna pentru acordul pe care si l-a dat in a impartasi din rezultatele pasiunii tatalui ei. Si mai trebuie sa aduc multumirile mele D-nei Dorotea Momir fara de care nici nu as fi stiut de aceste adevarate comori pe care vi le voi prezenta in serial. Tot Doro s-a ingrijit de scanarea cartilor postale ca si de "expedierea" lor catre mine; cheltuind un timp extrem de pretios fie si numai pentru propria-i pasiune (filumenia). 
  Tare mi-as dori ca articolele publicate sub titulatura In Memoriam Gheorghe Struna sa va provoace interes si apreciere. Printr-un like, un comentariu sau distribuire in propriul cerc de prieteni. Poate ca cineva s-ar bucura, acolo Sus...





Targu-Ocna. Valea Trotusului. In fund: Penitenciarul de munca zilnica.


Uioara. Ocna Regina Maria.


Salina Slanic Prahova.


Detinutii minori din penitenciarul Mislea la cultura graului.


Baile Telega. Penitenciarul Doftana. 1911.


Ocnele Mari. Interiorul salinelor. 1922.


Ocnele Mari. Mini-carnet. Coperta I: Vedere generala. 1911.


Si imaginile din interior:


Vedere din Ocnita.


Salinele.


Baile Col Dianu.


Baile Claus.


Temnita.


Vila Lauterbach.


Hotel Claus.


Vila Eugenia.


Villa Alecsiu.


Villa Teoharie.


Ocnele-Mari-Valcea. Salinele, Penienciarul si Cazarma Cuza Voda. 1925.


Ocnele Mari-Valcea. Interiorul salinelor. 1935.


Colaj. Baia Mare. Intrarea in Mina, Baesi lucrand in Mina, Intrarea in Mina.


Industria mica a aurului in Muntii Apuseni.


Chisinau. Inchisoarea civila.


Inchioarea Chisinaului.

Sa recunoastem, o tematica interesanta dar si...insolita.




2 comentarii:

  1. Felicitări pentru restituirea către public a acestor documente!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, in amintirea celui care le-a strans si pastrat cu mare dragoste. Nu l-am cunoscut personal pe acest pasionat dar si-a castigat respectul meu pentru abnegatia cu care a incercat recuperarea si conservarea unei particele din trecutul nostru. Acelasi respect si pentru Doro, nu mai spun si de ce, scrie in articol. Cu drag, de la Dragos

    RăspundețiȘtergere