Romania de-altadata
Inscrisuri de toate felurile (XII)
Colectii si Colectionari
Va prezint mai jos doua documente banale; studiate mai cu atentie mi-au sugerat insa o analogie interesanta. Sper sa imi dati dreptate !
Primul document este un
"Extras din registrul Starii Civile pentru NASCUTI pe anul 1949".
V-am mai prezentat, in episoadele trecute, lucruri similare anterioare ca perioada deci le putem compara si vedea o mica istorie a acestor inscrisuri.
Cateva observatii:
Parintii Minodorei sunt Alexandru Gaciu (CIZMAR) si Lina Gaciu (nascuta Enache, casnica), locuind la acea data pe Str. Ion Sulea Nr. 150. Pruncul s-a nascut pe data de 12 octombrie 1949 (ora 13:50) dar nasterea a fost inregistrata pe 15 octombrie acelasi an. Probabil la inregistrare era acordat acel termen de 3 zile (pentru a se vedea daca nou nascutul ramane in viata).
Este o supozitie.
Al doilea document este o Repartizare efectuata de catre Ministerul Afacerilor Interne, Comitetul Provizoriu Bucuresti, Oficiul de inchirieri, pe 8 iulie 1950.
Prin acest inscris i se repartizeaza lui Gaciu Alexandru de profesie Inspector cadre Auto independente apartamentul nr. 1, Corp A, de pe Strada Ion Sulea, Nr. 150.
Cateva observatii:
Reaprtitia survine in urma unei cereri facute pe 18 octombrie 1949. Adica la sase zile dupa nasterea Minodorei (intr-un interval de zece luni).
I se repartizeaza spre inchiriere ACELASI apartament in care si de fapt locuia pana atunci. Inclin sa cred ca apartamentul, modest (o camera, bucatarie si camara) era de fapt al sotiei (Alexandru fiind din Bailesti, conform unui document prezentat cu ocazia episodului XI al acestui serial). Ca PROPRIETATE. Gandul ma duce (dat fiind perioada, adica la scurt timp dupa Nationalizarea din iulie 1948) ca este de fapt o schimbare a caracterului de proprietar in cea de chirias. Iarasi este o supozitie dar altfel nu ar avea nicio noima !
Si acum analogia despre care v-am cris in primele randuri:
Initial, Alexandru era cizmar (inca din 1943, conform inscrisului prezentat in episodul X, urma sa obtina un carnet de "mester"). In 1950 insa a ajuns Inspector de cadre ! Si intr-un domeniu in care nu vad sa fi avut vreo competenta deosebita !
Dincolo de toata consideratia pe care o port meseriei de cizmar, ca si pentru oricare alta activitate lucrativa, nu pot sa nu remarc ca aceasta preocupare a fost, cel putin intr-o vreme, o adevarata rampa de lansare spre pozitii sociale superioare, chiar nebanuit de inalte.
Si in acest sens as da doar un exemplu: am avut un presedinte de stat (si de partid), cu aceeasi pregatire, care ne-a condus nu mai putin de 34 de ani.
Timp in care pentru unii a fost bine; pentru altii, mai putin !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu