Muzeul de Arta
Expozitia: Albrecht Durer si epoca lui
Timisoara
19 iulie - 1 septembrie
Pe 18 iulie, la Muzeul de Artă din Timişoara a avut loc vernisajul expoziţiei Albrecht Dürer şi epoca lui. Grafică germană din secolele XV-XVI. Organizatorii expoziţiei sunt Muzeul de Artă din Timişoara şi Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti.
“În numele Muzeului de Artă, ne exprimăm recunoştinţa faţă de Biblioteca Academiei Române, faţă de doamna Cătălina Macovei, şeful Cabinetului de Stampe, şi faţă de domnul Eugen Costache, conservatorul acestui Cabinet. De ce recunoştinţă ? Pentru că, iată, pentru a treia oară ei s-au întors în Timişoara, de acestă dată cu un german celebru, Albrecht Dürer. Dar vizitele lor în Timişoara şi expoziţiile pe care le-am gândit împreună pentru dumneavoastră, au debutat, au început în 2010, cu un olandez celebru, Rembrandt, iar apoi cu italieni celebrii, Ugo da Carpi, Parmigianino şi atât de îndrăgitul Piranesi”, a spus muzeograful Marius Cornea, comisar al expoziţiei.
“Lucrările reprezintă partea de tinereţe a lui Dürer. Am reuşit să aducem în expoziţie lucrările reprezentative pentru această perioadă, cum sunt Fecioara cu maimuţa, Sfântul Ieronim, Penitenţa Sfântului Hrisostom şi alte lucrări din această perioadă, Ispita leneşului sau Hercule între vicii şi virtute, lucrări cu o conotaţie alegorică, lucrări semnificative pentru creaţia lui Dürer. (…) După părerea mea, un regal al expoziţiei sunt lucrările pe lemn, xilogravurile create de Dürer. Despre el s-a spus că a reuşit să aducă tehnica xilogravurii de la artizanat la artă, s-o transforme, să-i dea un plus de nobleţe”, a spus Cătălina Macovei, curatorul expoziţiei.
Lucrările expoziţiei sunt realizate pe un suport de hârtie extrem de sensibil, au o vechime de 500-600 ani, se află aşezate pe simezele sălii Mercy din Muzeul de Artă din Timişoara, înrămate în 120 rame.
Vernisajul s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, în Sala Baroc a Muzeului de Artă aflându-se şi partenerii germani ai acestei expoziţii, reprezentantul Clubului Economic German, Peter Hochmuth, locţiitorul Consulului General al Germaniei la Timişoara, Siegfried Geilhausen, directoarea Centrului Cultural German, Alina Baciu etc.
Expoziţia are caracter temporar, rămâne la Timişoara până pe 1 septembrie a. c. şi poate să fie vizitată, marţi-duminică, între orele 10-18, lunea expoziţiile muzeului fiind închise.
***vestul.ro via Cornel Florin S.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu