duminică, 30 iunie 2013

Pe simezele sucevene - Drum Împărătesc




Arta plastică contemporană românească


Radu Bercea


Palatul Administrativ, Suceava


28 iunie 2013




   Seria de manifestări culturale cu genericul Sărbătorile Memoriei, organizată de www.dragusanul.ro, Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Muzeul Bucovinei, Grupul Editorial Muşatinii şi publicaţiile Monitorul de Suceava şi Crai Nou, serie care, numai pe parcursul acestei luni, a înscris pe agenda publică două evenimente remarcabile (expoziţia Illustrierte Bukowina, de la Muzeul de Istorie Suceava, şi lansarea, la Casa de Cultură Platon Pardău din Vatra Dornei, a albumului Bucovina mărturisită), a continuat vineri (28 iunie) cu vernisajul expoziţiei Drum Împărătesc, care s-a deschis la Palatul Administrativ din municipiul Suceava.
   Expoziţia, realizată de artistul plastic humorean Radu Bercea, etalează 60 de lucrări în acuarelă, care, sub genericul Drum Împărătesc, prezintă, într-o impresionantă curgere cromatică, peisajul bucovinean decupat, deopotrivă, de pe traseul drumului civilizator din vremea administraţiei austriece, sau de pe acel imaginar, "drum împărătesc acoperit cu prund de argint şi bătut cu pulbere de raze”, din basmul eminescian Făt-Frumos din lacrimă.
  Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a celor doi vicepreşedinţi, Ilie Niţă şi Alexandru Rădulescu, a Ex. Sale consulul general a Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko, şi a soţiei sale Nadia, a primarului oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, şi a unui număr însemnat de consilieri judeţeni, prieteni şi admiratori ai lui Radu Bercea.
  O expoziţie pe care scriitorul Ion Drăguşanul ("impresarul” lui Radu Bercea, aşa cum l-a numit vicepreşedintele Ilie Niţă) a apreciat-o ca fiind "cea mai frumoasă expoziţie de acuarelă pe care am văzut-o vreodată”.
  Artistul, omul şi prietenul Radu Bercea s-a bucurat de aprecierile Ex. Sale consulul general a Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko ("un om bun care se simte de la distanţă”, "un ambasador al românilor în Ucraina”), ale graficianului Mihai Pînzaru PIM ("Radu Bercea îşi construieşte prin expoziţiile sale un monument pentru neuitare”), ale primarului Marius Ursaciuc ("am venit să arăt că humorenii sunt alături de Radu Bercea), ale prof. Roman Istrati (artistul "a trecut de la o cromatică criptată la o adevărată explozie de culoare”) şi ale poetului şi jurnalistului Mihai Sultana Vicol ("o expoziţie în care se remarcă un colorit al simţirii şi al trăirii”)
***http://www.monitorulsv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu